σκουρλέτης-αυστηρός-έλεγχος-σε-δημάρ-29478
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.06.2017 | 14:37

Σκουρλέτης: Αυστηρός έλεγχος σε δημάρχους για άρνηση προσλήψεων και επιλογή ιδιωτών

Τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου για την επιλογή ιδιωτών στην καθαριότητα σε περιπτώσεις που δεν προχωρήσουν στις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων, υπενθύμισε με νόημα προς τους δημάρχους, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105.5» και στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά.

«Θέλω να θυμίσω ότι και ο «νόμος Ραγκούση», που δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτες οι δήμοι, προβλέπει ότι πρέπει προηγουμένως να έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία, της καθαριότητας, με δικά τους μέσα. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, μετά την ψήφιση της ρύθμισης, όπου είναι ορατός ο δρόμος για το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ανοιχτά τα οργανογράμματα προκειμένου οι δήμοι να κάνουν αιτήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι οι προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες εξαιρούνται του κανόνα 1 προς 4 και σημείωσε ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις του, μέχρι 31 Μαρτίου 2018 ή μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις νέες προσλήψεις.

Ο υπουργός επίσης επιτέθηκε στη ΝΔ αλλά και σε μερίδα δημάρχων, τονίζοντας ότι επιχείρησαν να προωθήσουν σχέδιο ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Νομίζω ότι στο μέτωπο αυτό (σ.σ. της καθαριότητας στους ΟΤΑ) υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης «νίκη κατά κράτος». Δεν θέλω να υπερβάλω, αλλά νομίζω ότι τη μια μέρα η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψηφίζανε, μέσω των συνδικαλιστών τους, την επέκταση, κάτω από κάποιες συνθήκες οι οποίες είναι προφανείς γι’ αυτούς που έχουν κοινό νου. Μέσα σε ένα 24ωρο ανέκρουσαν πρύμναν. Δεν ξέρω αν εσείς τα βλέπετε έτσι τα πράγματα, θα ήθελα την άποψή σας, αλλά με ενδιαφέρει κυρίως να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα., δηλαδή πότε θα προχωρήσει η διαδικασία με τους συμβασιούχους…

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις και να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα από αυτή τη μικρή, τελικά, περιπέτεια με τα απορρίμματα. Νομίζω ότι βγαίνουμε καλύτερα απ’ ότι όταν ξεκίνησε η περίοδος των κινητοποιήσεων, σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα διότι μετά από χρόνια έχει δρομολογηθεί ένας διαγωνισμός για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας. Ένας διαγωνισμός που θα γίνει για πρώτη φορά μετά το 2010, αν δεν κάνω λάθος και θεμελιώνει αυτό που είχε κατακτηθεί στην νομοθεσία που είχαμε περάσει με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τη δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν θα εμπίπτουν στον κανόνα του 1:4. Κι αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία στις σημερινές συνθήκες.

Το δεύτερο είναι ότι μπορέσαμε και δώσαμε μια απάντηση σε αυτό που είχε δημιουργηθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που με έναν βίαιο τρόπο διέκοπτε την εργασιακή σχέση των 6.100 συμβασιούχων στην καθαριότητα. Τώρα πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για νέες συμβάσεις, οι οποίες θα ισχύουν το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου του επόμενου έτους ή μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις νέες προσλήψεις.

Όλη αυτή η αντιπαράθεση νομίζω ότι ανέδειξε και ένα άλλο μείζον θέμα. Αυτό του ποιοι, τελικά, πρέπει να έχουν την ευθύνη στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Εδώ τα πράγματα ήτανε ξεκάθαρα. Η Νέα Δημοκρατία δια του αρχηγού της, σήκωσε πολύ ψηλά αυτό το θέμα. Μας είπε ότι προκρίνει τους ιδιώτες στον τομέα αυτό, δηλαδή με άλλα λόγια, όχι στο διαγωνισμό για νέες προσλήψεις, διότι προφανώς ο δήμος ο οποίος θα εκχωρήσει την υπηρεσία στους ιδιώτες δεν θα κάνει προσλήψεις. Αλλά κυρίως, κάτι που είναι πιο σημαντικό ακόμα, ότι στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, που είναι στην βασική ευθύνη, στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, θέλει να βάλει την λογική της αγοράς. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Διότι η έννοια της ανταποδοτικής παροχής, σημαίνει ότι σου δίνω τόσα όσα χρειάζονται όχι για να κερδίζεις, αλλά για να καλύπτεις, να μου παρέχεις, μια βασική κοινωνική υπηρεσία όπως αυτή της περισυλλογής των σκουπιδιών. Γι’ αυτό ήταν έξω από το πεδίο της αγοράς αυτή η ανταποδοτική υπηρεσία. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε μια τέτοια μάχη. Δεν την υπερασπίστηκαν, κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη και άνθρωποι που είχαν στηριχθεί από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, νομίζω. Ο κ. Πατούλης.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Οπότε νομίζω ότι έχουμε σε πολλαπλά σημεία κέρδος από αυτή την υπόθεση.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Σκουρλέτη με έχει εντυπωσιάσει το εξής γεγονός. Τη μια μέρα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία ψηφίζουν υπέρ της συνέχισης της απεργίας και την άλλη μέρα το αναιρούν. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης μιλάει καθαρά για απολύσεις ουσιαστικά στον χώρο και ανάθεση στους ιδιώτες των συγκεκριμένων εργασιών που, όπως κι εσείς επισημάνατε, είναι στον βασικό πυρήνα των εργασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ανταποδοτικών εργασιών. Έπαιξε ρόλο η κατακραυγή; Τι νομίζετε ότι έγινε;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι καταρχήν, έπαιξε ρόλο ότι αποκαλύψαμε την στόχευση της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν διττή: αφενός να βάλει τις ιδιωτικές εταιρίες στο παιχνίδι και αφετέρου να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής αναταραχής για να φορτώσει με επιπλέον κόστος την κυβέρνηση. Αυτό λειτούργησε σε μία πρώτη φάση, αλλά μέσα από την αποκάλυψη αυτού του σχεδιασμού και την πολιτική απομόνωση στο πεδίο των εργαζομένων, από την ίδια την κοινωνία, αλλά και στο πλαίσιο των αιρετών, νομίζω ότι την οδηγήσαν στην αναδίπλωση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στην τελευταία συνεδρίαση η ΔΑΚΕ να αποδεχτεί την πρόταση του Προέδρου της ΠΟΕ – ΟΤΑ για την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Είχαμε προχθές εδώ τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ μας έλεγε ότι η κυβέρνηση «γιατί είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις; Προωθεί τα ΣΔΙΤ με ιδιώτες». Αν δεν κάνω λάθος, τα ΣΔΙΤ αφορούν την επεξεργασία των σκουπιδιών και όχι την αποκομιδή.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς. Κοιτάξτε, είναι δύο πράγματα διαφορετικά, διαφορετικής τάξεως. Είναι εντελώς διαφορετικό στο πλαίσιο ενός δήμου, ιδίοις δυνάμεις ο δήμος να μαζεύει τα απορρίμματά του και να κάνει σε ένα πρώτο επίπεδο μια διαχείρισή τους, μέσα και από τα πράσινα σημεία τα οποία πρόκειται να φτιαχτούν…

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Αυτό είναι επιλογή, στη διαλογή.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, στη διαλογή, στην πηγή. Απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, σε διαδημοτικό επίπεδο, αυτό που ονομάζουμε επεξεργασία, έτσι ώστε να έχουμε το τελικό υπόλειμμα.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Κι εκεί είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εκεί χρειάζονται κεφάλαια. Μακάρι να μη βρισκόμασταν σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και καταστολής, θα έλεγα εγώ, για να μπορούσαμε να τα κάνουμε αυτά με έναν άλλο τρόπο. Βλέπετε ότι έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια και πριν αναλάβουμε εμείς, σε ορισμένες Περιφέρειες λύσεις που κινούνται στη λογική των ΣΔΙΤ. Δεν θα είναι ενιαίο μοντέλο, στη διαχείριση και στην επεξεργασία σε όλη την Ελλάδα, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο να έχουμε πια αποτελέσματα. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων. Αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Νομίζω λοιπόν ότι σε αυτόν τον τομέα, μάλλον τα καταφέραμε.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Το επόμενο βήμα είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, να γίνουν οι συμβάσεις…

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το επόμενο βήμα είναι να «τρέξουν» όλα όσα προβλέπει η ρύθμιση. Ήδη έχει εκδοθεί, από χθες το απόγευμα, η εγκύκλιος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους δημάρχους, που τους καλεί άμεσα να κάνουν τις νέες συμβάσεις για τους μέχρι τώρα συμβασιούχους και να καταθέσουν τα επιπλέον αιτήματα που έχουνε για την πρόσληψη νέου προσωπικού. Προφανώς θα υπάρξουν και δήμαρχοι που δεν θα συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση…

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Λόγω ιδεολογικών εμμονών ή για άλλους λόγους;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς λόγω ιδεολογικών εμμονών. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι και ο «νόμος Ραγκούση», που δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτες οι δήμοι, προβλέπει ότι πρέπει προηγουμένως να έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να παρέχουν αυτή την υπηρεσία, της καθαριότητας, με δικά τους μέσα. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, μετά την ψήφιση της ρύθμισης, όπου είναι ορατός ο δρόμος για το τι πρέπει να γίνει.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Αμφισβητήθηκε από την πλευρά των συνδικαλιστών ότι θα υπάρξουν προσλήψεις και από τους δήμους. Νομίζω ότι είναι για περίπου 2.500 η ρύθμιση την οποία καταθέσατε…

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η ρύθμιση δεν προβλέπει αριθμό. Στην αιτιολογική της έκθεση λέει ότι ξεκινάμε με τις 2.500 που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί, καλώντας τους δήμους να επικαιροποιήσουν τους Οργανισμούς τους, άρα να δημιουργήσουν νέες οργανικές θέσεις και έτσι να αυξήσουν τα αιτήματα για νέες προσλήψεις.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Για το θέμα της επεξεργασίας των σκουπιδιών και των μονάδων των καινούργιων, των οικολογικών, έχει γίνει πολύ κουβέντα στο παρελθόν και ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία να περάσει στο επόμενο βήμα. Γίνεται βέβαια σε ορισμένες περιοχές ήδη, ανήκει στις Περιφέρειες το συγκεκριμένο έργο εάν δεν κάνω λάθος κ. Σκουρλέτη…

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ανήκει στους ΦΟΔΣΑ, τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων που συγκροτούνται σε διαδημοτικό επίπεδο. Σε κάποιες περιπτώσεις εμπλέκεται και η Περιφέρεια, αλλά η βασική ευθύνη όπως ορίζεται από τον νόμο, είναι σε αυτούς τους φορείς.

Σ. ΣΧΙΝΑΣ: Επειδή είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό τον τομέα, ως χώρα και επειδή υπήρξαν περιοχές και υπάρχουν, οι οποίες έχουν πραγματικά τρομακτικό πρόβλημα, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, κάποιο πλάνο στο οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα ολοκληρωνόταν αυτός ο κύκλος της δημιουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων;

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπάρχει ολόκληρος σχεδιασμός. Αν δεν κάνω λάθος, αυτή τη στιγμή γύρω στα 70 έργα που αφορούν την επεξεργασία των απορριμμάτων έχουν δρομολογηθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να γίνουν. Αυτή τη διετία, ουσιαστικά κάναμε ως χώρα ένα ποιοτικό άλμα, γιατί για πρώτη φορά αποκτήσαμε ένα πλαίσιο εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και, αντίστοιχα, άλλα 13 τέτοια σχέδια για την περιφερειακή διαχείριση. Είναι κάτι το οποίο δεν είχε η χώρα μας. Έχουμε λοιπόν, το πλαίσιο, έχουμε τους στόχους που τίθενται μέσα από αυτό το πλαίσιο σε σχέση με το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών και απορριμμάτων, μένει να «τρέξουμε» και την υλοποίηση των έργων.-