Σκληρό «παζάρι» για περικοπές στις συντάξεις – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι – Τι θα γίνει με επικουρικές και προσωπική διαφορά

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξεκινούν από τις περικοπές. Οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν στο στόχαστρο με μειώσεις 6% ως 10%.

Ωστόσο με αυτό το σενάριο προκύπτει ένα κενό 600 εκατομμυρίων που εάν οι Θεσμοί επιμείνουν να καλυφθεί άμεσα, θα οδηγήσει σε μειώσεις από τα 150 ευρώ και πάνω και μάλιστα με ποσοστό 10%.

Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει μείωση 30% στις επικουρικές συντάξεις, εάν οι Θεσμοί δεν δεχθούν αύξηση των εισφορών, και έτσι μια επικουρική της τάξης των 180 ευρώ σήμερα θα πέσει στα 136 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις το βασικό σενάριο λέει ότι οι κύριες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους παλιούς συνταξιούχους ως το 2018 δεν θα πειραχτούν. Ωστόσο το ίδιο σενάριο περιλαμβάνει και μια εναλλακτική με τμηματική μείωση σε βάθος 24 μηνών της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει μεταξύ ενός παλιού και ενός νέου συνταξιούχου.

Εάν δηλαδή κάποιος λαμβάνει σήμερα με το παλιό σύστημα 1.500 ευρώ ενώ με τον νέο υπολογισμό θα έπρεπε να παίρνει 1.200 ευρώ θα έχει μηνιαία μείωση της σύνταξής του κατά 12,5 ευρώ ως το 2018 έτσι ώστε να καλυφθεί η διαφορά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΡΟΙΚΑ, ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΠΑΖΑΡΙ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!