σύσκεψη-για-την-αν-αττική-καταγραφή-τη-18276
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 17.08.2017 | 18:55

Σύσκεψη για την Αν. Αττική: Καταγραφή της κατάστασης και λήψη μέτρων αντιμετώπισης

H καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αλλά και οι ορθές πρακτικές και η μεθοδολογία για την άμβλυνση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών στο μέλλον, συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με τη συμμετοχή, του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Ωρωπού, Θωμά Ρούσση, τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνα Μπαριτάκη και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπύρου Κοκκινάκη.

Συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστος Φωθιαδάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Βικτωρία Μπαμπίλη, ο Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου και οι Αντιδήμαρχοι Ωρωπού Κωνσταντίνος Δέδες και Δημήτρης Βελτανιώτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποτιμήθηκε θετικά η έγκαιρη ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική Αττική τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε ορισμένες περιοχές. Ιδιαίτερα καλή αξιολογήθηκε η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, με τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά, σε σχέση με την ένταση και τις εναλλαγές στη διεύθυνση των ανέμων, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια του μηχανισμού.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες και οι τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς τους πυρόπληκτους κατοίκους του δήμου Ωρωπού. Συμφωνήθηκαν οι άμεσες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αφενός για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και των αργών διαδικασιών για την εκπόνηση σχετικών μελετών και σχεδίων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υποδομής, αφετέρου για να ολοκληρωθεί η μέθοδος εκτέλεσης των έργων και η άμεση συμβασιοποίηση αυτών, σε συνεργασία και με τους δασικούς συνεταιρισμούς. Αμέσως μετά θα εκπονηθεί η ανάλογη μελέτη μιας σχεδιασμένης και όχι τυχαίας αναδάσωσης στην περιοχή, με μεσογειακά οικοσυστήματα και μη φιλικά προς την πυρκαγιά.

Ειδικότερα:

– Ολοκληρώθηκε η αυτοψία των Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της άμεσης έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πιστωτικά μέτρα για τους πυρόπληκτους. Για την επιδότηση ενοικίου προβλέπεται αποζημίωση μακροπρόθεσμης διάρκειας 2 ετών στους μόνιμους κατοίκους εφόσον είναι ιδιοκτήτες κτιρίων και προσωρινής έξι μηνών για τους ενοικιαστές. Το ποσό κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ ανά μήνα.

– Για την ανακατασκευή, επισκευή των κατοικιών, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κατασκευής κατοικίας προβλέπεται αποζημίωση 1000 ευρώ/m2 και μέχρι εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα. Για τις επαγγελματικές στέγες είναι 500 ευρώ/m2 και λαμβάνεται στεγαστική συνδρομή κατά 80%, ενώ το 20% είναι άτοκο δάνειο του οποίου το επιτόκιο καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο. Για τους ιδιώτες είναι άτοκο.

– Παροχή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για αυτή την περίοδο για τις κατοικίες που θα έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές και φθορές.

– Άμεση τεκμηριωμένη οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων, την οποία θα αναλάβει η Διεύθυνση των Δασών σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και τις άμεσες γνωμοδοτήσεις από την Πολεοδομία του Δήμου. Η κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής θα λάβει υπόψη και τον αναρτημένο δασικό χάρτη στην περιοχή και τον υπό ανάρτηση χάρτη.

– Στην ίδια πράξη κήρυξης της αναδασωτέας περιοχής θα συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις των δασικών απαγορεύσεων για βόσκηση, θήρα, πρόσβαση στις περιοχές που θα πραγματοποιηθεί φυσική ή τεχνητή αναδάσωση καθώς και άλλες δραστηριότητες.

– Σχεδιασμός αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων υποδομής από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

– Μελέτη οργανωμένης αναδάσωσης, με μεσογειακά οικοσυστήματα, μη φιλικά προς την πυρκαγιά.

– Εκμετάλλευση της υφιστάμενης ύλης στην πληγείσα περιοχή για χρήση σε δασοφράγματα και ξυλοπλέγματα.

– Στους δασικούς χάρτες της περιοχής θα συμπεριληφθεί και η αναδασωτέα περιοχή. Άμεση ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, με στόχο την ενδυνάμωση της δασικής πολιτικής στο σύνολο της χώρας.

– Έλεγχος και αξιοποίηση των πόρων από τις δασικές υπηρεσίες για την υλοποίηση έργων υποδομής, δασική οδοποιία, πυροφυλάκια, πυροδεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες, ανανέωση δασικής βλάστησης και άλλων, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

– Δέσμη ενεργειών του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ο δήμος Ωρωπού αποκλειστικά για έργα υποδομής όπως δίκτυα ύδρευσης, δημοτική και αγροτική οδοποιία.

Μετά από τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Πάνος Σκουρλέτης: Την επόμενη της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, συγκαλέσαμε εκ νέου, αυτή την συνάντηση με την συμμετοχή του κ. Φάμελλου, του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, της Περιφερειάρχη, του Δημάρχου και εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μας ενδιαφέρει να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Θεωρούμε ότι όλοι, Πολιτεία, υπουργοί, Δήμοι και Περιφέρειες, είμαστε από την ίδια μεριά. Μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, δεν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις. Αυτό είναι δουλειά άλλων. Για άλλη μια φορά νομίζω πως σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός όπως άλλωστε το κάναμε και στις περιπτώσεις των σεισμών που είχαμε πρόσφατα και σε άλλες αντίστοιχες θεομηνίες. Ελπίζουμε ότι σύντομα οι πληγές θα έχουν επουλωθεί. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε είναι και η ημερομηνία ορόσημο της 15ης Σεπτεμβρίου για την εκπόνηση ειδικών μελετών. Από κει κι έπειτα, όλος ο μηχανισμός, έχει κινητοποιηθεί και νομίζω ότι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σωκράτης Φάμελλος: Όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών σήμερα συζητήσαμε για την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σκοπό την ασφάλεια των περιοχών κατοικίας και των δραστηριοτήτων για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας και των δασικών υποσυστημάτων. Τα μέτρα είναι άμεσα, ξεκινάνε από την πρώτη εβδομάδα και έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν καεί. Στη συνέχεια προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων όπου θα εξαιρεθούν όλες οι νόμιμες χρήσεις, η εισαγωγή των δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες και που είναι αναρτημένοι και που προβλέπεται να αναρτηθούν στην Ανατολική Αττική, η εκπόνηση των μελετών πρώτα απ’ όλα για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία, το οποίο είναι και το πρώτο και άμεσο, και που ήδη οι υπηρεσίες ξεκίνησαν από σήμερα. Χθες έγινε η διαπίστωση της περιοχής και της καμένης έκτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναδασώσεων και τα Δασαρχεία και σήμερα ξεκίνησαν ήδη οι μελέτες, ενώ σε δεύτερο χρόνο σ’ ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών θα εκπονηθούν οι μελέτες των περιοχών που δεν έχουν την δυνατότητα της φυσικής αναδάσωσης. Θα υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο αναδάσωσης, που θα αξιοποιεί τοπικά μεσογειακά είδη, και είδη που έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην πυρκαγιά. Σε κάθε περίπτωση είπαμε πρωτεύει η ασφάλεια της περιοχής και φυσικά η οριοθέτηση του δασικού οικοσυστήματος. Η πλήρης αξιολόγηση της δασικής έκτασης που έχει καεί θα ολοκληρωθεί με την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέα, διότι υπάρχουν θύλακες οι οποίοι δεν έχουν αυτήν την στιγμή καταστραφεί και υπάρχουν αν θέλετε και εκτιμήσεις, οι οποίες κυμαίνονται στο ύψος των δέκα πέντε χιλιάδων στρεμμάτων. Όμως οτιδήποτε πω αυτήν την στιγμή θα ήταν επισφαλές . Η πλήρης οριοθέτηση θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ρένα Δούρου: Εγώ θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω ως Περιφερειάρχης μα και ως πολίτης τον Δήμο, την Αποκεντρωμένη, τους υπηρεσιακούς και τους αιρετούς παράγοντες συναρμοδίων υπουργείων, γιατί μόνο ελάχιστες ώρες από τον περιορισμό της καταστροφικής φωτιάς που δοκίμασε τις τοπικές κοινωνίες και άφησε πίσω ένα πληγωμένο περιβάλλον, μία πληγωμένη Αττική γη, κανένας και καμία μας δεν παίρνει την σκυτάλη από τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους που θέλει να διαπιστώνουμε και να περιμένουμε την αντιπυρική περίοδο για να ξαναδιαπιστώσουμε. Νομίζω ότι για όσους γνωρίζουν και για τους ίδιους τους πολίτες είναι πρωτόγνωρη η κινητοποίηση και τα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν οι υπηρεσιακοί και οι αιρετοί παράγοντες και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι ένα στοίχημα για όλους και όλες από τούδε και στο εξής, όχι μόνο για τις φυσικές καταστροφές αλλά όταν μιλάμε για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Και θέλω να τους ευχαριστήσω. Σε αυτές τις συσκέψεις που γίνονται τόσο όπως βλέπετε σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό κυβερνητικό, δεν αναζητούμε αιτιάσεις δεν αναζητούμε μόνο τις διαπιστώσεις ή ένα πρώτο δείγμα αν θέλετε πολιτικών που θα ανακουφίσουμε, συζητάμε με πολλή συνέπεια και σοβαρότητα εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών.