Συνάντηση Ζώη με πρόεδρο ΑδΕδΥ για την αυτεπαγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών

Συνάντηση με τον Πρόεδρό της ΑδΕδΥ κ. Σπύρο Παπασπύρο και το μέλος του δ.Σ. κ. Ηλία δόλγυρα, είχε σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών  Χρήστος Ζώης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης των διαδικασιών Αυτεπάγγελτης Αναζήτησης δικαιολογητικών και βεβαιώσεων από τις δημόσιες Υπηρεσίες.

Εδώ και δύο μήνες με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Ζώη και τη συνεργασία της ΑδΕδΥ, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και επιστημονικοί συνεργάτες της ΑδΕδΥ, διερεύνησαν τις δυνατότητες κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση της Αυτεπάγγελτης Αναζήτησης δικαιολογητικών από τις ίδιες τις δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.δ.δ. και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Από τα 211 πιστοποιητικά που αναζητούνται αυτεπάγγελτα και είναι αντικείμενο συχνής συναλλαγής (π.χ. πιστοποιητικά αστικής κατάστασης, στρατολογίας, ποινικού μητρώου κλπ), τα είκοσι οκτώ (28), αναζητούνται υποχρεωτικά από την αρμόδια για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης υπηρεσία. Τα υπόλοιπα 183 αναζητούνται αυτεπάγγελτα κατόπιν της συναίνεσης του ενδιαφερομένου.

Η σημερινή συνάντηση επισφραγίσθηκε με τη συμφωνία ΥΠΕΣ και ΑδΕδΥ σε Κοινό Σχέδιο δράσης Υποστήριξης των Υπηρεσιών Αυτεπάγγελτης Αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης στοχεύει να ενεργοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους (διοίκηση – εργαζόμενους – κοινωνικούς εταίρους – πολίτες), στην προσπάθεια για μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση μέσα στην οποία εντάσσεται και η Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση δικαιολογητικών. Στόχος, η υποστήριξη της διοικητικής ικανότητας οργανισμών του δημόσιου Τομέα και η συμμόρφωσή τους σε σχέση με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων υπέρ των πολιτών σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας το κατάλληλο περιβάλλον. Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληροφόρησης – ενημέρωσης, δράσεις υποστήριξης – ενθάρρυνσης, κεντρικές ημερίδες ενημέρωσης, κλαδικά εργαστήρια υποστήριξης στελεχών, οργάνωση συνεντεύξεων τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., παραγωγή εκπαιδευτικού διαδραστικού εγχειριδίου προς χρήση των δημόσιων λειτουργών. Επίσης, προβλέπει οργάνωση 13 ημερίδων (μια σε κάθε Περιφέρεια), έκδοση έντυπου υλικού, δημιουργία stands, ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό υλικό.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, δήλωσε:

Συνεργαζόμαστε σταθερά με την ΑδΕδΥ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουμε ώστε ν΄απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να προωθήσουμε την Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση δικαιολογητικών και κάθε είδους βεβαιώσεων από τους δημοσίους Υπαλλήλους. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συμφωνήσουμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να ενημερώσουμε και ενεργοποιήσουμε κάθε εμπλεκόμενο από τη διοίκηση, τους δημοσίους Υπαλλήλους εως τους πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε οι αποφάσεις που έχουμε πάρει για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών να οδηγήσουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Είμαι αισιόδοξος πως μέσω της συνεργασίας αυτής θα καταφέρουμε μέχρι τέλους τους έτους, πολλά πράγματα που σήμερα ταλαιπωρούν τους πολίτες να αποτελέσουν παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΑδΕδΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, δήλωσε:

Για την ΑδΕδΥ η μείωση των βαρών από τη γραφειοκρατία, η κατάργηση κάθε εμποδίου που δυσκολεύει τον πολίτη στην εξυπηρέτηση από τη δημόσια διοίκηση, η ποιότητα σε αυτές τις σχέσεις είναι πυρήνας της στάσης μας. Γι΄αυτό το λόγο και στα θέματα απλούστευσης των διαδικασιών και της μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους και κύρια το θέμα της Αυτεπάγγελτης Αναζήτησης Πιστοποιητικών θέλουμε από την πλευρά του πολίτη με λογική κοινωνικού λογαριασμού και λογική κοινωνικού κεφαλαίου να δώσουμε μια μάχη αλλαγής διαδικασιών και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Σ΄αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Συνήγορο του Πολίτη, διαμορφώνουμε μια στρατηγική συνεργασίας η οποία πιστεύουμε ότι άμεσα θα δώσει αποτελέσματα τα οποία όχι απλά θα διευκολύνουν αλλά θα δημιουργήσουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στη δημόσια διοίκηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!