συμβασιούχοι-κρίσιμη-συνάντηση-στο-υ-32558
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.06.2017 | 00:02

Συμβασιούχοι: Κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΕΣ –Έρχονται απολύσεις & “ασπιρίνη” με δίμηνα

Kρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των συμβασιούχων έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, το ραντεβού κλείστηκε χθες κατά τη διάρκεια της κατάληψης του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη.

Τι όμως μπορούν να περιμένουν οι συμβασιούχοι από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη: Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο έως την απόφαση και του Κλιμακίου του 1ου Τμήματος και παράλληλα να βρει την λιγότερο επώδυνη λύση μέσα στα στενά πλαίσια που θέτει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το δεύτερο σκέλος του στόχου τον παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Πουλάκης, λέγοντας στους συνδικαλιστές ότι «αναζητούμε την καλύτερη δυνατή πολιτική λύση, εντός των Συνταγματικών και νομικών πλαισίων. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι οι συμβασιούχοι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους και θα παραμείνουν στην εργασία τους»

Τον πρώτο στόχο αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να τον περιγράψει κατά τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας ότι «το ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, δηλαδή, ακυρωθεί το ένταλμα πληρωμής, «η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων».

Αμηχανία για τα 24μηνα, ανοιχτά τα δίμηνα

Απάντηση, ωστόσο δεν έχει βρεθεί τι θα γίνει με την παραμονή των συμβασιούχων, και ιδιαίτερα όσων έχουν συμπληρώσει 24μηνο, στην εργασία τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Αν και, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το σκεπτικό της μειοψηφίας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την παραμονή τουλάχιστον όσων δεν έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, τονίζοντας ότι «πρέπει να χορηγηθεί στους οικείους φορείς εύλογος χρόνος συμμόρφωσης προς την εκφερρθείσα στο παρόν Πρακτικό κρίσης περί αντισυνταγματικότητας, ως τέτοιου θεωρούμενου του χρονικού διαστήματος έως την 31η.12.2017 », ή τουλάχιστον ένα τρίμηνο από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικών έως αργά χθες το βράδυ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για το συγκεκριμένο θέμα.

Άλλωστε, και στην ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του ΕΣ τονίζει ότι «ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων…..το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόσληψης νέων συμβασιούχων, κυρίως, διμηνιτών.

Αναζήτηση μόνιμης λύσης

Τέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση αναζητά μόνιμη λύση, με βάση και το “παράθυρο” που άνοιξε η απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, τονίζοντας ότι “τίθεται με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις  και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά”, υποστήριζε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αμέσως μετά την απόφαση.