σενάρια-για-κυβέρνηση-ειδικού-σκοπού-157392
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.07.2015 | 11:56

Σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού: «Κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία με τον Τσίπρα», λένε από το Μαξίμου

Απάντηση με σαφή υπονοούμενα από το Μαξίμου για τις εξελίξεις στο Eurogroup. «Μία ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα “αξιοπιστίας” χωρίς να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει».

Τα επιχειρήματα – απάντηση της κυβέρνησης, με επίκεντρο την Βουλή και τον ανασχηματισμό, συνοψίζονται στην φράση : «Θέλουν άλλη κυβέρνηση και… το κεφάλι του Τσίπρα», όπως είναι και το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα στην πρωτοφανή εικόνα που παρουσίασε χθες το Eurogroup. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πίσω από την πίεση για άμεση ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και λήψη μέτρων, κρύβεται και η απαίτηση: «Πρώτα ανασχηματισμός και μετά συμφωνία»

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν ότι «ενώ χθες υπήρξε κατ΄αρχήν συμφωνία, μία ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα «αξιοπιστίας» χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει». Και, μάλιστα, «ενώ αρχικά η εισήγηση των θεσμών ήταν θετική, οι όποιες παρατηρήσεις υπήρξαν, ενσωματώθηκαν και, επιπλέον, συμφωνήθηκε ακόμη και χρονοδιάγραμμα».

«Δεν θέλουν συμφωνία»

Κατά τις ίδιες πηγές, την ώρα που υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία, κάποιες χώρες συνεχώς έβαζαν εμπόδια, χωρίς όμως να δίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής. Το συμπέρασμα είναι ότι «δεν θέλουν την συμφωνία, όμως οι λόγοι δεν σχετίζονται ούτε με τις μεταρρυθμίσεις, ούτε με το πρόγραμμα».

Πίσω από όλα αυτά, αξιόπιστα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν «ένα και μόνο εκβιαστικό αίτημα: να σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό».

Οπως λένε, αυτό είναι το «σταθερό αίτημα» του τελευταίου (τουλάχιστον) ενάμισι μήνα, που προβάλλεται τώρα με περισσότερη «ωμότητα» από ποτέ όχι μόνο επειδή ο χρόνος τελειώνει αλλά και ως απάντηση στο δημοψήφισμα.

Βουλή και ανασχηματισμός

Η Αθήνα απαντά – προς το παρόν – στους «θεσμούς» διαμηνύοντας τα επιχειρήματα:

Η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από 251 βουλευτές όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ και ΧΑ). «Τέτοια κοινοβουλευτική στήριξη σε μείζονος σημασίας ζήτημα δεν έχει αποσπάσει καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση», λένε. Και προσθέτουν ότι οι δανειστές «γνωρίζουν πολύ καλά πως με ανάλογη πλειοψηφία θα ψηφιστεί και η συμφωνία καθώς και οι νόμοι που θα την συνοδεύσουν».

Αρα, σε νομοθετικό επίπεδο δεν έχουν κανέναν λόγο να προβάλλουν ενστάσεις.

Ως προς την εφαρμογή, «έχει γίνει καθαρό ότι αμέσως μετά τη συμφωνία θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ώστε η σύνθεση του νέου σχήματος να εγγυάται τη συνέχεια».

Ετσι κι αλλιώς, η «τύχη» των βουλευτών των «αριστερών τάσεων» εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται… ρόδινη, καθώς είτε θα παραδώσουν τις έδρες τους είτε θα ανεξαρτητοποιηθούν. Κάτι που προφανώς αποτυπώνεται και στα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης: Κάλεσε όσους διαφοροποιήθηκαν σε παραιτήσεις.

«Λέγεται Τσίπρας»

Το συμπέρασμα; «Οι ενστάσεις που εγείρουν περί αξιοπιστίας της κυβέρνησης δεν έχουν αντικειμενική βάση. Εχουν όμως υποκειμενική κι αυτή λέγεται ‘Τσίπρας’. Θέλουν την αντικατάστασή του από πρόσωπο… δικής τους αποδοχής σε μία ανάλογης σύνθεσης νέα κυβέρνηση».

Για τα… υπόλοιπα, το Μαξίμου περιμένει την ολοκλήρωση του Eurogroup (μετά τη νυχτερινή διακοπή) και, κυρίως, τη Σύνοδο Κορυφής.

«Για να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους»...