self-test-στα-σούπερ-μάρκετ-μετά-τις-αντιδράσ-904588
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.06.2021 | 09:02

Self test στα σούπερ μάρκετ μετά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών -Τι αλλάζει από 19 Ιουνίου

Self test στα σούπερ μάρκετ μετά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών -Τι αλλάζει από 19 Ιουνίου

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι σταματά στις 19 Ιουνίου η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία.

Οι εξελίξεις λένε ότι και ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται «εναλλακτικά κανάλια διανομής» ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια είναι και η διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ!

Για τα… «άλλα κανάλια», αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος με ανάρτησή του στο Facebook χθες Τρίτη 8/6.

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, προαναγγέλλοντας τις αλλαγές που έρχονται.

Εκπρόσωποι του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου ξεκαθάρισαν ότι η διακοπή της δωρεάν διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία σταματά στις 19 Ιουνίου καθώς μέχρι τότε ήταν η συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε χαρακτηριστικά:

«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα».

Και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα οι πλατφόρμες να είναι ανοιχτές… σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία… Είναι μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας, είναι σε συνεννόηση… η συμφωνία που υπήρχε ήταν για τους δύο μήνες… η συμφωνία εκπνέει αυτές τις μέρες».

Στο «κάδρο» τα σούπερ μάρκετ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για να βρεθεί το «μοντέλο» διανομής και να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Όπως λέγεται μάλιστα αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για την προμήθεια των self test!

Μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: O αποκλειστικός χώρος διάθεσης των self πρέπει να είναι τα φαρμακεία!

Σε νέα παρέμβασή του την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τόνισε:

«Υπάρχει αυξημένος φόρτος στα φαρμακεία επί μακρόν, τα οποία ωστόσο παραμένουν ο αποκλειστικός χώρος διάθεσης των self test», σημειώνοντας ότι «η πλάτη που έχουμε βάλει όλο αυτό το διάστημα, δεν αφήνει περιθώριο για να μιλάμε για άλλο δίκτυο διανομής. Αποκλειστικά από τα φαρμακεία γίνεται η διανομή τους, διότι είναι και ευαίσθητα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα self test διανέμονται μόνο από τα φαρμακεία, σύμφωνα και με την οδηγία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, από την αρχή των εμβολιασμών κλείνουμε και ραντεβού για εμβολιασμούς, μέσω των φαρμακείων έχει κλειστεί το 80% των εμβολίων».

«Η πολιτική ηγεσία έχει ένα άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο, οπότε θα έχει προχωρήσει και το σχέδιο εμβολιασμού. Εάν έρθει η Κυβέρνηση και μας πει ότι υπάρχει ένα άλλο πρόγραμμα που είναι οργανωμένο σε όλη την χώρα και εφόσον μπορούν οι φαρμακοποιοί να συνδράμουν, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πελατών που ζητούν τα φάρμακα τους», είπε ο κ. Παπαθανάσης, καταλήγοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά την οικονομική αποζημίωση τους και αναφέροντας ότι «δεν θα αρνηθούμε την διάθεση self test σε ορισμένο αριθμό πολιτών, αρκεί να γίνεται βάσει οργανωμένου σχεδίου και να μπορούν τα φαρμακεία να ανταπεξέλθουν».