Σε συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία συμμετείχε σήμερα ο Γ. Σταθάκης

Στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 – Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) συμμετείχαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Σταθάκης, επεσήμανε ότι η ψηφιακή οικονομία και οι τεχνολογίες πληροφορικής βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τονίζοντας ότι προωθεί τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, υποστηρίζει δραστηριότητες τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ενισχύει τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά το Πακέτο Γιούνκερ, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αποτελεί μία επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης, προσανατολιζόμενη προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, και τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση αυτή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να γίνεται μέσα από ενδιάμεσους φορείς, όπως το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο που θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, που θα αποτελέσει τομή για τη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας όλων των διαγωνισμών για όλες τις κατηγορίες δημοσίων συμβάσεων, που θα βάλει τέλος στα «γρηγορόσημα», τη διαφθορά και τις απευθείας αναθέσεις έργων, ενώ θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο μετασχηματισμός της οικονομίας σε μια ψηφιακή οικονομία θα στηριχθεί στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, στη βελτίωση και απλοποίηση του νομοθετικού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και στο σεβασμό των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών. Ο Υφυπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αναμένεται άμεσα η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα η εκπλήρωση της σχετικής αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να απελευθερωθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο Υφυπουργός στην ανάγκη αποτελεσματικότερης και οικονομικότερης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ψηφιοποίησης τόσο των λειτουργιών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας υπηρεσιών στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στις τέσσερις προσκλήσεις δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, για τις οποίες η επίσημη διαδικασία υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χθες, και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters), ώστε να προωθηθεί η δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, DIGITAL ECONOMY FORUM 2016, ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!