Σε πρόγραμμα εξυγίανσης οι «κόκκινοι» ΟΤΑ για αποκλίσεις άνω του 10%

Στην εξειδίκευση των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ* προχωράει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 228/Α/18.11.12) που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς πρέπει να υπογραφεί πριν το Eurogroup της Τρίτης ως προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας για τη δόση

Σύμφωνα με την Πράξη:

– Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώνει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους ενός ΟΤΑ άνω του 10% εισηγείται μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί  μέτρα διόρθωσης τότε υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Στην περίπτωση αυτή ο ΟΤΑ θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ

β) αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,

γ) αύξηση ιδίων εσόδων απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις

δ) ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους,  

 

Πιο κοντά η αλλαγή του νόμου για τους ΚΑΠ

Πάντως, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένας δήμος σε εποπτεία τίθεται να είναι το κράτος εντάξει στις υποχρεώσεις του προς το συγκεκριμένο ΟΤΑ (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κ.λπ).

Η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρνει πιο κόντα την αλλαγή του νομου για τον υπολογισμό των ΚΑΠ, καθώς κανείς προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένου και του 2013) μετά την ψήφιση του 3852/10 (Καλλικράτης) δεν αποδίδει το σύνολο των θεσμοθετημένων πόρων προς τους ΟΤΑ.

Να σημειωθεί ότι για το  Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ οι δήμαρχοι έχουν αντιδράσει έντονα, απειλώντας ακόμη και με παραιτήσεις.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει τονίσει ότι ενισχύει την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

 

Σχετικά

*«Κόκκινοι» δήμοι: Ο… λογαριασμός στους δημότες

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!