Τετάρτη
7
Ιούνιος
Back

Σε μια μέρα μειώθηκαν κατά 80.000 στρέμματα τα καμμένα στην Αττική!

Σε διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος των καμένων καταλήγουν ευρωπαϊκός δορυφόρος, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των δασικών εκτάσεων στην Ανατολική Αττική.

Συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός δορυφόρος που αποτιμά συνεχώς τις εκτάσεις καμένης γης στα ευρωπαϊκά κράτη, εκτιμά ότι στο διάστημα 22-24 Αυγούστου κάηκαν 212.710 στρέμματα στην Ανατολική Αττική.
Αντίθετα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επικαλούμενη τις δορυφορικές εικόνες του Ευρωπαϊκού προγρμμα GMES/SAFER και το International Charter “Space and Major Disasters” εκτιμά τις καμένες εκτάσεις (δάση, δασικές, αγροτικές κλπ εκτάσεις) για την έκταση της πληγείσας περιοχής σε 133.336 στρέμματα (βλ. σχετική φωτό)

διαφορετικός είναι όμως οι εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο υπολογίζει τις καμμένες εκτάσεις 198.000 στρέμματα.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο (το οποίο αν και όλοι λένε ότι πρέπει να αλλάξει δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση), είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης 150.000 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική (βλ. σχετικό δημοσίευμα στις 26.5.09 http://aftodioikisi.gr/content/2887).

                                Οικονομική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους ζητά η νομαρχία

Με επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής ζητά την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων των πληγεισών από την πυρκαγιά της 21 Αυγούστου περιοχών προκειμένου να αγοράσουν ζωοτροφές, αφού κατεστράφησαν οι εκτάσεις βόσκησης.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στις περιοχές των 15 δήμων και κοινοτήτων που επλήγησαν εκτρέφονται 25.000 περίπου πρόβατα για την διατροφή των οποίων απαιτείται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας, 2 κιλά σιτηρέσιο (1 κιλό χονδροειδούς και 1 κιλό συμπυκνωμένης ζωοτροφής) ημερησίως για κάθε ζώο. Καταλήγοντας ο κ. Κουρής τονίζει την ανάγκη άμεσης λήψης απόφασης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ζωοτροφών που απασχολεί δεκάδες κτηνοτρόφους της ΒΑ Αττικής. 

                                            Και μήνυση κατά της Πυροσβεστικής                              

Στο μεταξύ, ευθύνες στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, που, όπως ισχυρίζονται, δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση από την αρχή, δεν έδωσε την δέουσα προσοχή και δεν προχώρησε σε έγκαιρη και άμεση κινητοποίηση με όλα τα απαιτούμενα μέσα με αποτέλεσμα η φωτιά να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τεράστια καταστροφή επιρρίπτουν σε μηνυτήρια αναφορά για την καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική που υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών οι δικηγόροι Βασίλης Ταουξής και  Ειρήνη Μαρούπα. Με την μηνυτήρια αναφορά ζητείται η διερεύνηση του θέματος και ο καταλογισμός ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!