Σε «εκκαθάριση» ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και 2.200 εργαζόμενοι

Την «εκκαθάριση» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση όπως διαφάνηκε από τις σημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).

Δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά (έως το τέλος Αυγούστου πρέπει να υποβληθούν στην τρόικα οι αποφάσεις της κυβέρνησης), καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου, ενώ η όλη διαδικασία για την αναδιάρθρωση τους, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών

-Για τα ΕΑΣ προτείνεται από τους συμβούλους του δημοσίου η συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Το μείζον πρόβλημα είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .

 

-Για την ΕΛΒΟ στην οποία από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα, προτείνεται η ένταξη στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.

 

-Για τη ΛΑΡΚΟ στην οποία απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συσκέψεων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο εργαζόμενοι στις τρεις επιχειρήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια αναδιαρθρώσεων και το ενδεχόμενο απολύσεων. Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα.

ΣΥΡΙΖΑ: Όλες οι επιλογές οδηγούν σε απολύσεις

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας των συσκέψεων, οι βουλευτές και μέλη του Τομέα Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, Α΄ Πειραιά και Νησιών και Βασίλης Χατζηλάμπρου, Αχαϊας, που παρέστησαν επί τέσσερις ώρες στο Υπουργείο Οικονομικών συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση των εργαζομένων τονίζουν ότι

«Καθώς οι ατέρμονες κυβερνητικές συσκέψεις για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) συνεχίζονται, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι μοναδικός σκοπός της Πολιτικής Ηγεσίας των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας είναι να δώσουν συγχωροχάρτι στην κακοδιαχείριση των διορισμένων κομματικών διοικήσεων και να φορτώσουν στον Έλληνα φορολογούμενο τις συνέπειες των καταστροφικών τους επιλογών, χωρίς φυσικά να λαμβάνουν οποιαδήποτε πρόνοια για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική επιλογή αναδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση την πλήρη υποταγή στην Τρόικα και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι, εξαιτίας των αποτυχημένων πρακτικών ημέτερων διοικήσεων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει συσσωρευμένα χρέη προηγούμενων ζημιογόνων χρήσεων. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια ότι με την συνεπή εφαρμογή ενός δομημένου προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ ΑΒΕΕ στις 24 Ιουλίου, οι εταιρείες αυτές μπορούν και στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν και τα χρέη τους να εξοφλήσουν χωρίς να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο ούτε με ένα (1) ΕΥΡΩ.

 Απέναντι στην πρόταση αυτή, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας παραθέτουν τις επιλογές είτε της «αναδιάρθρωσης», είτε της «ειδικής εκκαθάρισης». Όμως, από την περιγραφή των επιλογών αυτών στα άρθρα 14α και 14β του Νόμου 3429/2005, όπως τροποπιήθηκε πρόσφατα και ισχύει, δυο συμπεράσματα συνάγονται:

1. Και οι δυο επιλογές οδηγούν σε απολύσεις προσωπικού

2. Και οι δυο λύσεις συνεπάγονται εκποίηση του ενεργητικού των εταιρειών και μετακύλιση του σημερινού χρέους, το οποίο τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν – που αλλού; – στον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ένα σαφές και ξεκάθαρο ΟΧΙ σε τέτοιες προκρούστειες λύσεις και καλεί τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να προσέλθουν άμεσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να συζητήσουν μια ευρείας αποδοχής λύση για το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζόμενων σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και η συνεύρεσή τους με τους άλλους κλάδους (καθηγητές, γιατρούς, εργαζόμενους στην ΕΡΤ κ.α.), σε έναν αγώνα για μια Ελλάδα της παραγωγής και της προκοπής, χωρίς μνημόνια και τρόικες, μπορεί να αποτρέψει και την εκ-«καθάριση» της αμυντικής βιομηχανίας», καταλήγει η δήλωση των δύο βουλευτών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση