σε-δημόσια-διαβούλευση-το-νομοσχέδιο-915597
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.06.2021 | 07:00

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το lobbying

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη “ρύθμιση των δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής (lobbying)”. 

Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιχειρήσει να θέσει τις υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στην Ελλάδα, βασιζόμενη σε δύο άξονες: Τη διασφάλιση της ακεραιότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και τη θωράκιση της διαφάνειας στην άσκηση επιρροής.

Με το νομοσχέδιο ως «Lobbying» ορίζεται: Η νόμιμη προσπάθεια επιρροής του σχεδιασμού, εφαρμογής, εκτέλεσης και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών και κανονισμών που διαχειρίζονται φορείς νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής εξουσίας σε εθνικό, τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο (ορισμός ΟΟΣΑ 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ν/σ προβλέπεται η σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Διαφάνειας που θα επιτηρείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο οποίο θα οφείλουν υποχρεωτικά να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλοντας ένα ετήσιο καταστατικό, που θα περιγράφει τις ακριβείς δραστηριότητές τους στο θέμα της άσκησης επιρροής.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η διακριτή οριοθέτηση της νόμιμης προσπάθειας που επιχειρείται στην επιρροή του σχεδιασμού, της εφαρμογής, της εκτέλεσης και της αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών και κανονισμών που διαχειρίζονται φορείς νομοθετικής, εκτελεστικής ή δικαστικής εξουσίας σε εθνικό, τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, επιδιώκονται:

  • Η θωράκιση της διαδικασίας χάραξης αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών.
  • Η διασφάλιση πρόσβασης στην πληροφορία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων με όρους διαφάνειας.
  • Η αποτροπή φαινομένων «αιχμαλωσίας ρυθμίσεων και δημόσιων πολιτικών».
  • Η πρόληψη φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων και «περιστρεφόμενης πόρτας».
  • Η αντιμετώπιση προκλήσεων άσκησης πίεσης από ομάδες συμφερόντων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου απαιτούνται γρήγορη λήψη αποφάσεων και υψηλές δημόσιες δαπάνες.
  • Η θεσμοθέτηση μηχανισμού και διαδικασιών εποπτείας και επιβολής κυρώσεων.