σε-δημόσια-διαβούλευση-το-ν-σ-για-βιώσι-80194
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.11.2016 | 17:33

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για βιώσιμη ανάπτυξη και χωρικό σχεδιασμό

Δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με εντοπισμένες αλλαγές στον ν. 4269/2014, τον οποίο και αντικαθιστά. Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη» θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου, όταν και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Με την ψήφισή του, θα ανοίξει, σύμφωνα με το υπουργείο, ο δρόμος για την εκπόνηση σχεδίων χρήσεων γης σε τοπικό επίπεδο.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

  1. ο καθορισμός της έννοιας της βιώσιμης ανάπτυξης ως στρατηγικού στόχου του συστήματος χωρικού σχεδιασμού.
  2. η βελτίωση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, προκειμένου οι πολιτικές που ασκούνται σε διαφορετικά επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή και λειτουργικότητα, καθώς και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των τομεακών χωροταξικών πολιτικών.

Για τον λόγο αυτό ενισχύονται:

  1. το περιεχόμενο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής, ώστε να αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, την έλλειψη Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου
  2. ο ρόλος των Περιφερειακών Πλαισίων, ώστε πλέον να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα του συστήματος χωρικού σχεδιασμού
  1. η βελτίωση του τρόπου ενσωμάτωσης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων στο γενικότερο σύστημα χωρικού σχεδιασμού.

Βασικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές αλλά και η αποτροπή εδραίωσης ενός παράλληλου συστήματος σχεδιασμού, με κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεις.

  1. η διασφάλιση του ρόλου και του κύρους του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, ως οργάνου κοινωνικής διαβούλευσης.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνολικά για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οργάνωση του εθνικού χώρου, με τρόπο που θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία και, παράλληλα, θα προστατεύει και καλλιεργεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.