Σε διαβούλευση το ν/σ περί δήμευσης περιουσίας από εγκληματικές δραστηριότητες

Σε δημόσια διαβούλευση ανάρτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης για «τη νομιμοποίηση, ανίχνευση, κατάσχεση και δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» που υπογράφηκε στη Βαρσοβία στις 16 Μαΐου 2005.

Η επικύρωση της σύμβασης της Βαρσοβίας, αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο να κατάσχουν και να δημεύουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες κ.ά.. Σύμφωνα με την εν λόγω σύμβαση, τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να νομοθετήσουν έτσι, ώστε να είναι εφικτή η ανίχνευση και η άμεση κατάσχεση και δήμευση των παράνομων προϊόντων εγκλήματος ή περιουσιακών στοιχείων, όταν η αξία τους είναι ισοδύναμη με αυτά. Παράλληλα, θα πρέπει να νομοθετηθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε οι δικαστικές και οι άλλες αρμόδιες αρχές, να διατάσσουν την παράδοση των κατασχεμένων τραπεζικών, οικονομικών και εμπορικών αντικειμένων – και να συγκροτηθεί ένα σύστημα αποτροπής νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος. Ακόμη, με το νομοσχέδιο επέρχονται τροποποιήσεις σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, όπως και σε διαφόρους νόμους.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!