Σε ασφυκτικό κλοιό διλημμάτων το Μέγαρο Μαξίμου  

Ένα κρίσιμο 48ωρο ξεκινάει για τη χώρα καθώς με εκκίνηση το μεσημέρι ανοίγει η αυλαία των συνεδριάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να οριστικοποιηθεί το πακέτων μέτρων που θα προταθεί στην Ελληνική πλευρά. Παρά την αισιοδοξία που γενικά επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την επίτευξη της συμφωνία, αισιοδοξία που εδράζεται στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός «διέβη το Ρουβίκωνα» και πρότεινε μέτρα στα… μέτρα των Θεσμών, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποτυχίας. Τα σενάρια για εκλογές ή για αλλαγές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ τίθενται υπ’ όψιν των διαχειριστών κεφαλαίων που διατηρούν θέσεις στην Ελλάδα και αδημονούν για το πέρας της διαπραγμάτευσης ώστε να μειωθεί το ρίσκο που αντιμετωπίζουν.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Reporter, το μίγμα μέτρων είναι πιθανόν να αλλάξει καθώς είναι προφανές ότι δεν εστιάζει στις δαπάνες, που αποτελεί το βασικό σημείο ενδιαφέροντος γιαυτούς αλλά στους φόρους. Οι διαφορετικές  ιδεολογικές αφετηρίες των αγορών και του ΔΝΤ είναι αυτές που οδηγούν σε άλλες προσεγγίσεις, οι οποίες θα τεθούν υπ΄ όψιν του Πρωθυπουργού το μεσημέρι στη συνάντηση με Γιούνκερ, Λαγκαρντ και Ντράγκι. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσοι συντάσσονται με το Ταμείο που ζητεί περικοπές ασφαλιστικών δαπανών, αλλαγές στον ΦΠΑ, κύρια υπαγωγή της εστίασης στο 23%, (που συνολικά θα αποδίδουν 1% του ΑΕΠ ετησίως και όχι 0,74% που προβλέπει η ελληνική πρόταση) δεν είναι αρνητικοί στο άνοιγμα της συζήτησης χρέους. Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται και παρά τις αντιδράσεις Σόιμπλε να υπάρξει μια ρητή δέσμευση ότι θα ανοίξει το ζήτημα χρέους μετά το πέρας της παράτασης που θα προκριθεί.

Το δίλημμα συνεπώς  για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σκληρό. Ουσιασιτιά θα κληθεί να αποφασίσει είτε να υποχωρήσει κι άλλο υπό το βάρος των πιέσεων του Ταμείου στις κόκκινες γραμμές και να «σπρώξει» το θέμα του χρέους, είτε να αποδεχτεί μια «ήπια» πρόταση κοπής Κομισιόν χωρίς όμως δέσμευση για χρέος και χωρίς χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.

Εσωκομματικά μέτωπα

Με αυτά τα δεδομένα οι εσωκομματικές αντιδράσεις τελούν υπό αναμονή καθώς όλοι αναμένουν την τελική συμφωνία. Πέρα από κάποιους βουλευτές (μέλη ΚΟΕ με δύο βουλευτές) όλοι οι άλλοι τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας κυρίως το τι θα γίνει με το θέμα του  χρέους.

O Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ΕΣΗΕΑ και σε εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Λιβάνη του Πέτρου Παπακωνσταντίνου «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος / Κλασικές Αναλύσεις, Σύγχρονες Εμπειρίες», ανάμεσα στα άλλα τόνισε τα εξής :

«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα. Είναι πολλά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως:

Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική  οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.

Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

Την ίδια ώρα την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πετύχει «την πιο ισορροπημένη συμφωνία που είναι δυνατή υπό τις δεδομένες συνθήκες» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Mega την Τετάρτη.

Όπως ανέφερε, τα υφεσιακά μέτρα μειώθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι η κύρια προσαρμογή γίνεται με την φορολόγηση των πιο ευκατάστατων και των επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι η συμφωνία θα είναι πολύ ισορροπημένη γιατί έχουν μειωθεί τα πλεονάσματα που καλείται να παράξει η χώρα. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία και πρόσθεσε πως ενδεχόμενες νέες αξιώσεις των δανειστών είναι πολύ μικρές λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ένα από τα θετικά της υπογραφής της συμφωνίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση μεταστροφή της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι εκτός πραγματικότητας τα περί τρίτου προγράμματος ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Γιώργος Αλεξάκης – reporter.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΜΕΤΡΑ, ΜΑΞΙΜΟΥ, ΔΙΛΗΜΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!