σαμαράς-σε-ενπε-ουκ-αν-λάβοις-παρά-του-267088
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 13.02.2013 | 12:30

Σαμαράς σε ΕΝΠΕ: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

Δεν έκανε κανένα σχόλιο, δεν έδωσε καμία υπόσχεση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όταν οι 13 περιφερειάρχες, κατά τη σημερινή τους συνάντηση του ζήτησαν περισσότερους ΚΑΠ προκειμένου να λειτουργήσουν. Το μόνο που έκανε ήταν να δώσει εντολή στους παριστάμενους υπουργούς για συνολική στήριξη των περιφερειών (!!!). Ωστόσο, σε ένα άλλο θέμα, αυτό του «τελικού διατάκτη», κινήθηκε άμεσα και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει αύριο κιόλας λύση.

Τι είναι ο «τελικός διατάκτης»; Είναι μια απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη (ήταν παρών στη συνάντηση), σύμφωνα με την οποία οι περιφερειάρχες μπορούν να υπογράφουν αποφάσεις για τη μεταφορά κονδυλίων από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από ένα έργο (τόσο εθνικό όσο κια συγχρηματοδοτούμενο) σ’ ένα άλλο, με βάση το ετήσιο κονδύλι που έχουν για τα έργα. Εάν, για παράδειγμα, έχουν 10 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, και έχουν να διαχειριστούν ένα ποσό της τάξεως των 7.000.000 εκατ. για αυτά τα έργα το τρέχον έτος, μπορούν με την υπογραφή τους να μεταφέρουν από το ένα έργο στο άλλο χρήματα, προκειμένου να ξεκολλήσει. Σε αυτήν την απόφαση, αντιδρούσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

“Δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς τις περιφέρειες”

Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε όλους τους περιφερειάρχες για την καθοριστική, όπως ανέφερε, συμβολή τους στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την επίτευξη του μνημονιακού στόχου για το 2012, τόνισε ότι «δεν υπάρχει αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα, χωρίς την γνώση, την εμπειρία και τη συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών». παράλληλα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν συστηματικές και συχνές συναντήσεις του με τους Περιφερειάρχες, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρευρεθεί στο πρώτο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που ξεκινά αύριο και του εξέθεσε αναλυτικά τις εμπλοκές που προκύπτουν τόσο από τη συγκεντρωτική λειτουργία του κράτους και τη γραφειοκρατία, όσο και από τις συνεχείς περικοπές στους πόρους των περιφερειών.

Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, αν και δεν ετέθη άμεσα στη σημερινή συνάντηση (πλειστάκις ωστόσο στο παρελθόν οι περιφερειάρχες το έχουν ζητήσει), ωστόσο, έμμεσα ετέθη: μέσω της μεταφοράς προσωπικού. Όπως του είπαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν έχουν αρμοδιότητες, έργο να επιτελέσουν, αλλά ωστόσο έχουν προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να μετακινηθεί σε υπηρεσίες των περιφερειών που είναι κενές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες ήταν παρόντες, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Ανάπτυξης & Υποδομών Κώστας Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργος Γιαννούσης.

“Κοινός μας εχθρός το κεντρικό κράτος”

«Θέλω να πω ότι και οι δεκατρείς περιφερειάρχες, παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, λειτουργούμε συλλογικά και έχουμε έναν κοινό εχθρό, το κεντρικό κράτος. Εάν δε λύσουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα λόγια θα είναι λόγια. Εμείς θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από το κεντρικό κράτος και ο Πρωθυπουργός σήμερα μας διαβεβαίωσε ότι θα μπει μπροστά σε αυτό το θέμα, καταβάλλοντας προσπάθεια να λυθούν οι αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους. Ελπίζω και εύχομαι και ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Χατζηδάκης και όλοι οι υπουργοί να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

«Σήμερα επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των αιρετών περιφερειαρχών της χώρας, λύθηκαν μια σειρά πρακτικά ζητήματα με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ένας μόνιμος διάλογος μεταξύ των αιρετών περιφερειαρχών και των συναρμοδίων υπουργείων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες. Στον πόλεμο που έχουμε ξεκινήσει κατά της φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, στην παρέμβαση για την ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στον αγώνα για την θεσμική βελτίωση του πλαισίου που διέπει τις τοπικές, τις αιρετές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα τολμηρά, προς τα μπρός και με αποτελέσματα τα οποία θα φανούν σύντομα στους πολίτες», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών.