σαε-τρεις-αλλαγές-στο-νομοσχέδιο-για-τ-319057
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.03.2009 | 00:00

ΣΑΕ: Τρεις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους απόδημους

Eυκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για να διευθετηθεί το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, εκτιμά το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ότι είναι το σχετικό σχέδιο Νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι το ΣΑΕ εκφράζει την κατ’ αρχήν θετική του γνώμη για το νομοσχέδιο του κ. Παυλόπουλου που φέρει το όνομα «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο Εξωτερικό», ωστόσο, ζητά τροποποιήσεις που θεωρούνται σημαντικές για τους ανά τον κόσμο Έλληνες.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο, με κατά πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το 11μελές προεδρείο του, ζήτησε να συμπεριληφθούν τρεις προτάσεις του προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα εκλογής των εκπροσώπων των ομογενών στο Κοινοβούλιο, εκτός από την… παραδοσιακή κάλπη και με επιστολική ψήφο. Η δεύτερη είναι να υπάρξει δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση των θέσεων του ΣΑΕ. Η τρίτη αφορά την άμεση συγκρότηση των εκλογικών καταλόγων.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, μετά την θυελλώδη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών δημόσιας διοίκησης, δημόσιας Τάξης και δικαιοσύνης και Αποδήμου Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, εκφράζει την ελπίδα αυτή τη φορά να συναινέσουν όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει το πολυπόθητο νομοσχέδιο. «Όλοι όσοι συμμετέχουμε στον διάλογο για την επιστολική ψήφο πρέπει να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου εί δυνατόν και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να συμμετάσχουμε. Η τοποθέτηση κάλπης στα προξενεία είναι μια από τις λύσεις που μπορεί να δοθεί, όμως τι γίνεται με τις περιοχές όπως την Αυστραλία και στην Νότια Αφρική όπου οι αποστάσεις είναι αχανείς και οι Έλληνες θα κληθούν να ταξιδέψουν ακόμη και ένα εικοσιτετράωρο προκειμένου να ψηφίσουν;», αναφέρει ο κ. Ταμβάκης και προσθέτει:

«Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, πρέπει να προχωρήσουμε και στην απογραφή των Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο καθώς στην κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων». Βασικός στόχος που πρέπει να υλοποιηθεί, είναι για το ΣΑΕ η δημιουργία του εκλογικού «Καποδίστρια» και να γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Εξωτερικού. «Ταυτόχρονα θα αποκτήσουμε και ακριβή εικόνα της οικονομικής, κοινωνικής αλλά και ηλικιακής κατάστασης των Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων τους, Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στην Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων», αναφέρει ο κ. Ταμβάκης και καταλήγει:

«Εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό το να μπορούμε να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές, είναι όχι μόνο απόδειξη ότι η ελληνική πολιτεία μας αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες αλλά και ενισχύει τους δεσμούς μας με την Ελλάδα».