Ρουπακιώτης: Έτοιμος ο μηχανισμός του ΥΠΕΣ για τις εκλογές - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
1
Ιούλιος
Back

Ρουπακιώτης: Έτοιμος ο μηχανισμός του ΥΠΕΣ για τις εκλογές

Έτοιμος είναι ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, ενώ πρώτιστο και μέγιστο θέμα είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Ρουπακιώτης.

«Στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπηρεσιακός υπουργός, βρήκα στελέχη αξιόπιστα και έμπειρα στη διεξαγωγή εκλογών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μόλις τον Μάιο διεξήχθηκαν οι πιο δύσκολες τετραπλές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους» επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης και πρόσθεσε ότι «το πρώτιστο και το μέγιστο είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, να μη μείνουν σελίδες ψηφισάντων με κενά και θα έλεγα, να μην μείνουν ορφανά ψηφοδέλτια. Σε μια εποχή που σκοτεινιάζει η Ευρώπη από δυνάμεις που βρίσκονται μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, σε μια εποχή που για πολλούς λόγους έχει εκπέσει η αξιοπιστία της θεσμικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες, πολύ περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια για την πατρίδα μας, η συμμετοχή στις εκλογές είναι κρίσιμη».

Όσον αφορά στη μετάδοση των αποτελεσμάτων ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι και αυτή τη φορά θα υπάρχει μια συνεχής ροή, ώστε να ενημερώνεται το ελληνικό κοινό.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού:

Θα λέγατε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για τις εκλογές;

Στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπηρεσιακός υπουργός, βρήκα στελέχη αξιόπιστα και έμπειρα στη διεξαγωγή εκλογών. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μόλις τον Μάιο διεξήχθησαν οι πιο δύσκολες τετραπλές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως υπηρεσιακός υπουργός;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με μεγάλη πολιτική ένταση και ακόμα και μια μικρή παράλειψη ή μια εκκρεμότητα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις. Τηρώ με ευλάβεια όσα επιβάλλουν η θέση μου και η υποχρέωσή μου τήρησης της νομοθεσίας έτσι ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου και να γίνουν οι εκλογές στην εντέλεια. Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους, ενώ τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των εκλογών;

Το πρώτιστο και το μέγιστο είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, να μη μείνουν σελίδες ψηφισάντων με κενά και θα έλεγα, να μην μείνουν ορφανά ψηφοδέλτια. Σε μια εποχή που σκοτεινιάζει η Ευρώπη από δυνάμεις που βρίσκονται μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, σε μια εποχή που για πολλούς λόγους έχει εκπέσει η αξιοπιστία της θεσμικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες, πολύ περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια για την πατρίδα μας, η συμμετοχή στις εκλογές είναι κρίσιμη. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι, αν αυτοί δεν στηρίξουν το δημοκρατικό μας σύστημα, ποιος θα το στηρίξει; Συνομολογώ μαζί τους ότι υπάρχουν κενά, ότι η λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος δεν είναι πλήρης. Όμως, μόνο αυτό έχουμε και αυτό οφείλουμε να βελτιώσουμε και να υπερασπιστούμε. Ήταν υψηλή η αποχή στις ευρωεκλογές, στο χέρι μας είναι να τη μειώσουμε.

Επειδή στις προηγούμενες εκλογές υπήρξαν κάποια προβλήματα όσον αφορά την παρουσία των πολιτών που είχαν κληθεί ως εφορευτική επιτροπή, έχει βρεθεί λύση;

Διατυπώθηκε η άποψη ότι θα μπορούσε να δοθεί κάποιο αντίτιμο σε όσους καλούνται ως εφορευτική επιτροπή, εφόσον καταβάλλεται αποζημίωση και στους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία. Υπήρξε βέβαια και αντίλογος ότι δεν μπορεί να αμείβεται  ένας πολίτης για να ασκήσει ένα θεσμικό του χρέος. Όμως, έτσι και αλλιώς, δεν ήταν δυνατόν αυτή τη στιγμή να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Προσπαθούμε, αλλά δεν το έχουμε πετύχει ακόμη, να υπάρχουν δύο γραμματείς σε μεγάλα εκλογικά τμήματα. Ωστόσο, παρακαλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που θα κληθούν, να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα ως εφορευτική επιτροπή. Είναι αυτή η παρουσία τους μία μορφή συμμετοχής στη στήριξη της ύψιστης αυτής λειτουργίας.

Όσον αφορά στη μετάδοση των αποτελεσμάτων

Το υπουργείο συνεργάζεται και αυτή τη φορά με τη SingularLogic. Με την εταιρεία αυτή συνεργάζεται επί 39 ολόκληρα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να συλλέξει, σε συνεργασία με όλους τους άλλους παράγοντες, και να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών με μεγάλη ταχύτητα. Και αυτή τη φορά θα υπάρχει μια συνεχής ροή, ώστε να ενημερώνεται το ελληνικό κοινό.

Επηρέασε την προεκλογική διαδικασία η ματαίωση της διεξαγωγής του ντιμπέιτ;

Ως υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος, σύμφωνα με το νόμο, της Διακομματικής Επιτροπής, εκφράζω τη λύπη μου γιατί δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τη διοργάνωση συζητήσεων στην  τηλεόραση, είτε με τη μορφή ντιμπέιτ είτε με άλλη μορφή. Οι συζητήσεις αυτές, με όποια μορφή και αν διοργανώνονταν, θα έδιναν τη δυνατότητα, σε μεγάλο βαθμό, στους πολίτες να ενημερωθούν για τα προγράμματα των κομμάτων, μετά τη διαμόρφωση νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από τον Αύγουστο του 2018 και να αποφασίσουν.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!