reuters-η-αναποφασιστικότητα-και-οι-καθυστε-156030
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.07.2015 | 08:05

Reuters: Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στη χώρα περίπου 30 δισ. ευρώ

Το κόστος της αναποφασιστικότητας και των καθυστερήσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την ελληνική οικονομία, υπολογίζει και αναλύει σε εκτενές αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters.

«Για άλλη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να πάρει μία απόφαση. Για αρκετές ώρες στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και να παραμείνει στην ευρωζώνη», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο.

«Ενώ υπήρχε ένα καθαρό αντίγραφο του τελικού κειμένου και οι Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ ήταν έτοιμοι να υπογράψουν, ικανοποιημένοι από τους όρους, ο Τσίπρας χρειάστηκε να φύγει ξανά από την αίθουσα ώστε να τσεκάρει τις λεπτομέρειες για μία ακόμη φορά με τους συναδέλφους του. Πέρασε μία ώρα και δεν είχε επιστρέψει. Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων μιλούσαν ανήσυχοι στα κινητά τους τηλέφανα, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο Σλοβένος πρωθυπουργός είπαν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έφυγαν από την πίσω πόρτα», δήλωσε διπλωμάτης που συμμετείχε στην σύνοδο

«Όταν τελικά επέστρεψε, η απάντησή του επιβεβαίωσε αυτό που υποπτεύονταν οι Ευρωπαίοι για κάποια ώρα: χωρίς την πλήρη υποστήριξη από το κόμμα του, ο Έλληνας ηγέτης δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Η διαδικασία θα έπρεπε να ξεκινήσει εκ νέου», σημειώνει το πρακτορείο.

Και προσθέτει: Η αποτυχία εκείνης της διαπραγμάτευσης εγείρε τις αμφιβολίες της Ευρώπης για το α ο Τσίπρας μπορεί να ελέγξει το κόμμα του. Φίλοι και συνεργάτες δηλώνουν ότι η ήρεμη συμπεριφορά του διαψεύδεται από τον τρόπο που αγωνίζεται να ισορροπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα και τη δική του αριστερή ιδεολογία. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, ολοένα και περισσότερο απευθύνεται σε μια μικρή ομάδα συμβούλων που τον βοηθούν να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

«Η στρατηγική του Τσίπρα για να προχωρήσει στις συνομιλίες ήταν να πιέσει τους εταίρους μέχρι το έσχατο σημείο, στοιχηματίζοντας ότι θα τους ανάγκαζε σε υποχωρήσεις ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Στην πράξη, ωστόσο, εκείνος ήταν αυτός που τελικά έκανε πίσω», τονίζει το άρθρο.

«Ο ίδιος βρέθηκε να πιέζεται από τη μία πλευρά από τους Γερμανούς, που δεν ήθελαν να δώσουν το παραμικρό σεντ για την Ελλάδα, και από την άλλη από το ίδιο το κόμμα του που αντιτίθεται στη λιτότητα που απαιτείται ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση», συνεχίζει το Reuters.

«Η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις κόστισαν στην χώρα περίπου 30 δισ. ευρώ μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, ανάγκασε τις τράπεζες να κλείσουν και να βυθιστεί η ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο. Έτσι, βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μερικές μόλις εβδομάδες» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο.

Το Reuters παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 15 Ιουλίου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και λήφθηκαν ορισμένες κακές αποφάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είπε ψέματα.

Στη συνέχεια το πρακτορείο κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του, από τα μικρά του χρόνια έως την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν βοήθειας του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του από τον Τσίπρα.

Ακόμη, επισημαίνει ότι «άνθρωποι που ήταν κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν πως δύο φορές ο Τσίπρας δέχθηκε τους όρους της συμφωνίας των δανειστών, αρκεί να του έδιναν τη δυνατότητα να συμβουλευτεί τον Νίκο Παππά και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και τις δύο φορές επέστρεψε με ένα κατηγορηματικό όχι».

«Τελικά πήγε στις Βρυξέλλες και ξεκίνησε μαραθώνιες συζητήσεις. Ήταν τόσο εξαντλημένος, που κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να ξεκουραστεί λίγο και να συνεχίσει μετά. Τελικά υπέγραψε, αλλά στην Αθήνα το κόμμα του είχε χωριστεί στα δύο», καταλήγει το άρθρο.