Ρακιντζής: Πρωτιά σε διαφθορά, ατιμωρησία για ΟΤΑ, πολεοδομίες, νοσοκομεία

Για μια ακόμη χρονιά την πρωτοκαθεδρία στη διαφθορά και στην ατιμωρησία στο Δημόσιο κατέχουν οι ΟΤΑ, οι πολεοδομίες και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2010 του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, την οποία παρέδωσε χθες στον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν (την έκθεση την παρέδωσε και στον Πρόεδρο της Βουλής).

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης, της «αθάνατης» διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση είναι ότι ελάχιστες, για να μην αναφερθεί καμία, από τις προτάσεις Ρακιντζή, που διατυπώθηκαν πέρυσι, όπως και τα τελευταία χρόνια, για τον περιορισμό της ασυδοσίας στο Δημόσιο υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία.

Ποινές-χάδι

Η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση µε τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να υποβάλει ο Λ. Ρακιτζής εντάσεις σε 149 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Ενδεικτικές περιπτώσεις

ΟΤΑ

Το Γ΄ Πειθαρχικό Συμβούλιο ΟΤΑ Αττικής τιμώρησε με την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών και στέρηση των αποδοχών υπάλληλο σε βάρος της οποίας είχε καταλογιστεί, έπειτα από σχετικό έλεγχο, το ποσό των 16.045.138 ευρώ που υπήρξε η ζημιά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω διαχειριστικών ατασθαλιών.

Υπηρεσιακό Συµβούλιο Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο, η οποία ως προϊσταµένη του Γραφείου Πολεοδοµίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδοµικές άδειες των οποίων µελετητής µηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων.

Υπηρεσιακό Συµβούλιο Περιφέρειας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο που παραπέμφθηκε για σκάνδαλο με την εκμίσθωση εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο πολεοδομίας, που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου.

Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συµβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήµου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων, ο οποίος παραπέµφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και ?ανείων σε ?ΟΥ, το οποίο διαπίστωσαν Οικονοµικοί Επιθεωρητές που πραγµατοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο για τα οικονοµικά έτη 2000, 2001, 2002 και 2003.

Υγεία

?ιοικητικό Συµβούλιο Γενικού Νοσοκοµείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό, ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Διοικητικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε εφημερεύοντα ιατρό χειρουργικής κλινικής, ο οποίος -αν και διαπίστωσε ότι ασθενής που εισήλθε στο νοσοκοµείο ήταν πολυτραυµατίας εξαιτίας τροχαίου ατυχήµατος- δεν επιλήφθηκε άµεσα για τον απαραίτητο διεξοδικό κλινικό εργαστηριακό έλεγχο, ώστε να αντιµετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση της υγείας του.

Άλλες υπηρεσίες

Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμία ποινή στον υπάλληλο ο οποίος επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Ποινή ίση με τις μηνιαίες αποδοχές επιβλήθηκε σε αερολιμενάρχη σε νησί, ο οποίος δεν βρισκόταν ποτέ στην υπηρεσία του, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να παραμένουν καθηλωμένα και το αεροδρόμιο να παραμένει αφύλαχτο το βράδυ. Μάλιστα, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή την τακτική της «ελληνικής κουτοπονηριάς», ως προϊστάμενος έδωσε σε αγανακτισμένους επιβάτες τα προσωπικά στοιχεία και το κινητό τηλέφωνο του αντικαταστάτη του, ο οποίος δέχτηκε βροχή ύβρεων και απειλών.

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμία ποινή σε τελωνιακό, ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο.

Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή σε βάρος υπαλλήλων Πανεπιστημίου οι οποίοι υπεξαιρούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και το διοχέτευαν παράνομα στην αγορά, μ΄ αποτέλεσμα να επέλθει οικονομική ζημιά ύψους 7.000.000 ευρώ.

Υπόλογος-ελέγκτρια εσόδων-εξόδων και ο συνάδελφός της υπεξαίρεσαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1996 έως και το 2001. Μόλις έξι μήνες προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά της ήταν η ποινή που επιβλήθηκε στην λειτουργό.

Η προσωρινή παύση έξι μηνών επιβλήθηκε σε υπάλληλο της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης που είχε εμπλακεί σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων.

«Λευκή απεργία» από εφορίες

Στην ίδια έκθεση, ο Λ. Ρακιντζής αναφέρεαι και στις… απούσες εφορίες που δεν εισπράττουν σε ποσοστό από 50%-94% βεβαιωθέντα έσοδα, δεν έχουν κάνει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το 2009, υπηρεσίες που αφήνουν 15 χρόνια (1995-2009) 114.625 αυτοκίνητα να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη, συμπληρώνοντας οφειλές ύψους 26.878.973 ευρώ.

 

Για την ετήσια έκθεση 2009 του γενικού επιθεωρητή Δημόσιιας Διοίκησης, κάντε κλικ εδώ.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!