Ράιχενμπαχ: Χρειάζονται και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ με τον δεύτερο να σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε βαθιά ριζωμένα προβλήματα «γνωρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι το τέλος του μονοπατιού και ότι θα χρειαστούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση».

Ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε μίλησε για «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει καταγράψει ελληνική κυβέρνηση μέσα σε ενάμιση χρόνο» ενώ χαρακτήρισε ως «success story» τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα χρειαστούν 3 έως 5 χρόνια μέχρι να αποκτήσει η Ελλάδα ένα καλό σύστημα υγείας αντάξιο των ευρωπαϊκών δεδομένων».

Ερωτηθείς αν εκτιμάει ότι υπάρχει πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ειδικά στο θέμα της αξιολόγησης, του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο επικεφαλής της Task Force είπε ότι το υπουργείο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τους πρόσφατους μήνες, καθώς δημιούργησε ένα σύστημα αξιολόγησης των δομών των διαφόρων υπουργείων, και σε αυτή την προσπάθεια αξιολόγησης των δομών συμμετείχαν περισσότεροι από 400 αξιωματούχοι: «Αναμένεται κατόπιν να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα των δομών και επομένως η πολιτική ανθρωπίνων πόρων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.»

Συμπλήρωσε δε συγκεκριμένα πως ο αρμόδιος υπουργός «τώρα έχει σαφή εικόνα για το πόσο σημαντικό είναι το καθήκον που του έχει ανατεθεί και πόσο δύσκολο θα είναι το έργο του για την επόμενη διετία και προχωρεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, ούτως ώστε να υλοποιήσει σε αυτή την επερχόμενη διετία περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης άσκησε κριτική στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα για να καταγραφεί περισσότερη πρόοδος «και εκεί θα πέσει και το βάρος των τεχνοκρατών της τρόικας και της Ομάδας Δράσης».

Σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητόδρομους εκτίμησε ότι οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για την έκθεση του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι αξιοποιώντας την θα υπάρξει βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και όφελος για τους καταναλωτές.

Χατζηδάκης: Ζητήσαμε περαιτέρω συνεργασία με την Task Force

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΟΣΑ, σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να υπάρξουν αντιδράσεις. Η κατεύθυνση μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα αυτά τα εμπόδια έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη απ΄ ό,τι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν» ενώ επισήμανε πως «όλα αυτά τα εμπόδια, τα οποία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά ακριβότερη από ότι οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούν. Άρα είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά και αυτό θέλω να είναι ξεκάθαρο».

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως συζητήθηκε η προσπάθεια «να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα», λέγοντας συγκεκριμένα: «Ζητήσαμε περαιτέρω συνεργασία με την Task Force, γιατί οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν σε διάφορα πεδία». 

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ακόμη πως έμφαση θα δοθεί και στην πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, η οποία επικεντρώνεται, όπως διευκρίνησε, σε συγκεκριμένα βήματα που αφορούν περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές και κινήσεις για τη διευκόλυνση της ρευστότητας οι οποίες δεν είναι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις αλλά βραχυπρόθεσμες.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, TASK FORCE, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΧΟΡΣΤ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!