Ρ. Αντωνοπούλου στην aftodioikisi.gr: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι των προγραμμάτων απασχόλησης-Ποιοι άνεργοι έχουν προτεραιότητα (λίστα)

Τους τρεις στόχους υλοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης προσδιόρισε, η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου , με δηλώσεις στο aftodioikisi.gr, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των 12 δράσεων για την για το άνοιγμα 104.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πρωταρχικός στόχος είναι η τόνωση της αγοράς με τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας, διάρκειας 8-12 μήνες και εν συνεχεία η απόκτηση δεξιοτήτων από τους ανέργους μέσω στοχευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής και πρακτικής άσκησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας για την ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο, μέσω συναιτεριστικών εγχειρημάτων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τις κ. Ρ Αντωνοπούλου στο aftodioikisi .gr:

«Η ανεργία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνον με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αφενός χρειάζεται χρόνο για να επιτευχτεί αφετέρου απαιτεί τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την αναζωογόνηση της οικονομίας. Όμως το 1,2 εκατομμύριο ανέργων δεν μπορεί να περιμένει την «άνοιξη» της ελληνικής οικονομίας. Οι άνεργοι χρειάζονται άμεσα υποστήριξη, ανακούφιση και επανένταξη στην κοινωνία, ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι που αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Δουλειά μου στο υπουργείο είναι να σχεδιάζω και να υλοποιώ προγράμματα απασχόλησης τα οποία έχουν τρεις βασικούς στόχους:

 • Ο πρώτος στόχος είναι η δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας, διάρκειας 8-12 μήνες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι προσωρινές αυτές θέσεις εργασίας δε θα ενισχύουν μόνο τον άνεργο, αλλά θα τονώσουν τη ζήτηση στην αγορά και θα αμβλύνουν την υψηλή εισοδηματική ανισότητα η οποία επιβαρύνει επιπρόσθετα την ανάπτυξη της οικονομίας.
 • Η δεύτερη επιδίωξη είναι η απόκτηση, μέσω στοχευμένης επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής , δεξιοτήτων από τους ανέργους ώστε να μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.
 • Τρίτον, στις υποχρεώσεις μου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας η οποία προάγει τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών με την ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο. Η δημιουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας αντιμετωπίζοντας δυνητικά την αύξηση της ανεργίας».

Τα προγράμματα για ανέργους του ΟΑΕΔ που θα υλοποιηθούν έως τον Μάρτιο του 2016

 1. 10.000 θέσεις εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών. Εναρξη: Δεκέμβριος 2015.
 2. Προώθηση αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες. Εναρξη: Ιανουάριος 2016.
 3. Προώθηση αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες. Εναρξη: Ιανουάριος 2016.
 4. «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Εναρξη: Φεβρουάριος 2016.
 5. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Εναρξη: Φεβρουάριος 2016.
 6. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών. Εναρξη: Φεβρουάριος 2016.
 7. Συμβουλευτική, επαγγελματικής κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης. 15.000 άνεργοι. Εναρξη: Μάρτιος 2016.
 8. Προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Εναρξη: Μάρτιος 2016.
 9. Προώθηση της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups. Εναρξη: Μάρτιος 2016.
 10. Απασχόληση για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Εναρξη: Μάρτιος 2016.
 11. «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 άνεργους.
 12. Επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, 12 ΔΡΑΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!