μπλόκο-σε-διόδια-δρόμους-δήμους-γ-752706
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.04.2020 | 18:36

“Μπλόκο” σε διόδια, δρόμους & δήμους για Άγιο φως -Διπλασιασμός προστίμων & αφαίρεση πινακίδων

Μπλόκο στο delivery του Αγίου Φωτός που ξεκίνησε από τον δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης  (σ.σ. και συνεχίστηκε στους δήμους Ναυπλιέων και Διστόμου -Αράχωβας) βάζει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς “αν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία και την διάθεση για προσφορά από την οποία πηγάζει η κίνηση αυτή, δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε, γιατί κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα, με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους των δήμων να μετακινούνται στους δρόμους, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας. Το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον”. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ότι  επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του τόνισε ότι “όλοι οι δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις, τις οποίες δεν θα επιστρέψουμε”.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από τις 6 σήμερα το απόγευμα η αστυνομία έχει τοποθετήσει σημεία ελέγχου στα διόδια, σε δρόμους που οδηγούν σε εθνικές οδού και στους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους αλλά και δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, σε 24ωρη βάση, προκειμένου να “μπλοκαριστεί” οποιαδήποτε έξοδος. Σε 24ωρη βάση θα κάνει ελέγχους και το λιμενικό στους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα γίνεται σε λιμάνια, σε αεροδρόμια, σταθμούς ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς. “Κανείς, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν θα μπορεί να μετακινηθεί χωρίς την επίδειξη του Ε1” με εξαίρεση μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πολιτικής Προστασίας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των τεχνικών των κρίσιμων υποδομών του  κράτους,  που θα πρέπει όμως να φέρει σχετικό φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι εφόσον κριθεί από τους αστυνομικούς ότι η μετακίνηση εκτός νομού κατοικίας γίνεται καταχρηστικά και για αναψυχή προς την εξοχική κατοικία, το πρόστιμο των 150 ευρώ θα διπλασιάζεται, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το αυτοκίνητο θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Παράλληλα, όπως είπε ο υφυπουργός, έως τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς,  με εξαίρεση:

α) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς τον τόπο κατοικίας του

β) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών για τις εξαιρέσεις Β1, Β2 και Β3 *προς τα μεγάλα νησιά (πχ από Σύμη προς Ρόδο, ή από Νίσυρο προς Κω) και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι άτομα που χρησιμοποιούν Βεβαιώσεις εργοδότη Τύπου Α αλλά δεν απασχολούνται, γιατί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα λογίζονται ως ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και θα επιβάλλεται στους εργοδότες το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και σε αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Τέλος, προειδοποίησε όσους εργαζόμενους έχουν μόνιμη κατοικία στα χωριά τους να γνωρίζουν ότι, εφόσον μετακινηθούν το Πάσχα, έως την λήξη των μέτρων δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Κι αυτό γιατί η βεβαίωση εργοδότη Τύπου Α΄ ισχύει μόνο για τις ώρες εργασίας και για τη μετακίνηση από το σπίτι στον τόπο εργασίας τους.

*Β1      Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2      Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3      Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη μέρα τονίζουμε την ανάγκη τήρησης των οδηγιών, την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων, προκειμένου να αποφύγουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Και δεν έχουμε κρύψει, ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα, για να διατηρήσουμε, για να προφυλάξουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής.

Για αυτό και η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, τα χωριά μας, τα νησιά μας και, κυρίως, όλους εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κάθε περιοχής της Πατρίδας μας, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις.

Όπως είπα και χθες, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά μας, δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι εδώ και λίγα λεπτά, από τις 6 σήμερα το απόγευμα, σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας, θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη, βάσει της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων, όποτε και αν αυτά τερματιστούν.

Εξαίρεση υπάρχει αποκλειστικά και μόνο, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους.

Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Οι σχετικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν για όλο το διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Επίσης, από σήμερα το βράδυ και για όλο το προβλεπόμενο διάστημα, σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι η προσπάθεια υπεραστικής, δηλαδή εκτός νομού κατοικίας μετακίνησης γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω από όπου ξεκίνησε.

Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους σε πιθανές διαδρομές, για να μετακινηθούν εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους προς τα εξοχικά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν. 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων και, το βασικότερο, επιστροφή στη βάση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου, αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση:

α) τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και

β) των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου Δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης Β1, Β2 και Β3.

Δηλαδή, για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στη Ρόδο για να πάνε στο φαρμακείο ή στο γιατρό, σε κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης ή να μεταβούν στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

Οι κάτοικοι των Ψαρών θα μπορούν να μεταβούν στη Χίο για τους ίδιους λόγους, όχι όμως οι κάτοικοι της Χίου στα Ψαρά.

Ομοίως και οι κάτοικοι της Νισύρου θα μπορούν να μεταβούν στην Κω, αλλά το αντίθετο δεν θα είναι εφικτό.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν είναι καινούρια. Βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όπως γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που τα σέβεται και, πάνω από όλα, τα εφαρμόζει.

Αυτό που αλλάζει, είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους. Για παράδειγμα, η δυνατότητα άπαξ μετάβασης στη μόνιμη κατοικία ισχύει ήδη από τις 23 Μαρτίου, ενώ από τις 21 Μαρτίου δυνατότητα μετάβασης στα νησιά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί τους.

Θα ήθελα, επίσης, να δώσω έμφαση και να προχωρήσω σε δυο διευκρινίσεις, σχετικά με περιπτώσεις που μας έχουν προβληματίσει έντονα κατά τα τελευταία 24ωρα.

Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων, σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές. Στην περίπτωση που κατά τη διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο και στο φέροντα τη βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Καλούμε όλες τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί και να το πράξουν άμεσα εντός των επομένων 24 ωρών.

Μια ακόμη σημείωση: όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα, παραδείγματος χάριν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της αδείας τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία τους, δηλαδή στα χωριά τους, για τις ημέρες του Πάσχα δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους μιας και η βεβαίωση εργοδότη, αφορά αποκλειστικά και μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας.

Άρα να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να φύγουν, ότι με δική τους ευθύνη θα παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους. Τους παρακαλώ να το σκεφτούν ξανά και να παραμείνουν μαζί μας. Να μη ρισκάρουν τόσο τη μεταφορά του ιού, όσο και τον αποκλεισμό τους από την εργασία.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα θέμα που αφορά στο Δήμο Αργυρούπολης–Ελληνικού και σε άλλους Δήμους και το φίλτατο Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο και πιο συγκεκριμένα, την πρόθεσή του να παραδώσει κατ’ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους του Δήμου το βράδυ της Ανάστασης.

Αν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία και τη διάθεση για προσφορά από την οποία πηγάζει η κίνηση αυτή, δεν μπορούμε να την επιτρέψουμε.

Η πρωτοβουλία αυτή, όσο και αν αντιπροσωπεύει μια βαθύτερη εσωτερική ανάγκη όλων μας, κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα και παράδειγμα. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, αν και άλλοι Δήμοι προβούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πολίτες εργαζόμενοι ή εθελοντές των Δήμων να μετακινούνται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως σε κάθε δημότη, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας, το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον.

Σας γνωρίζω ότι για το λόγο αυτό επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τον ενημέρωσα ότι όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις, τις οποίες δεν θα επιτρέψουμε.

Το μήνυμα της Ανάστασης το οποίο μεταφέρει το Άγιο Φως, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στη δύσκολη συγκυρία την οποία βιώνουμε σήμερα. Για να μπορέσουμε, όμως, να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθειά μας και να μείνουμε σπίτια μας και μόνο σπίτια μας. Το Άγιο Φως φωτίζει τις καρδιές όλων μας. Φέτος με έναν διαφορετικό τρόπο όμως, με την ουσία της πίστης μας να παραμένει ίδια και το αίσθημα ελπίδας αναλλοίωτο.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και σε διάφορα fake news που κυκλοφορούν όλο αυτό τον καιρό. Το τελευταίο είναι ένα δήθεν σχέδιο για άρση μέτρων με διάφορες ημερομηνίες, που βγήκαν όμως από την φαντασία αυτού που το έγραψε.

Πρόκειται για παντελώς ανυπόστατο και αβάσιμο επικίνδυνο νέο. Δεν θα άξιζε καν σχολιασμού, αν οι μέρες που περνάμε δεν ήταν τόσο κρίσιμες. Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους.

Δεν είναι Πρωταπριλιά σήμερα και οι συντάκτες και οι διακινητές αυτών των κειμένων, εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ας το έχουν υπόψη τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέρουν προς τους γιατρούς και νοσηλευτές 20.000 δωρεάν εισιτήρια για τις παραστάσεις της, από την έναρξη της επαναλειτουργίας της και ως το καλοκαίρι του 2021.

Οι λεπτομέρειες για τη διανομή των δωρεάν εισιτηρίων, θα ανακοινωθούν όταν θα ξεκινήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων και δρομολογηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των θεάτρων.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Αυτές τις ημέρες μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ, «κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις». Και σήμερα, με το να μείνουμε σπίτι δίνουμε ανάσα ζωής σε εκείνους που κινδυνεύουν.

Σήμερα το να μείνουμε σπίτι είναι μια πράξη ευθύνης και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας, προς τους αγαπημένους μας. Έτσι προστατεύουμε τους άλλους, αλλά και εμάς τους ίδιους, προστατεύουμε τη ζωή, το ύψιστο αγαθό.

Για αυτό και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Σας ευχαριστώ.