Πρωθυπουργός: Δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση

Προς δύο κατευθύνσεις πέταξε απόψε το «γάντι» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσον αφορά στην κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: προς την κοινωνία, εξαγγέλλοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της ή όχι, και προς τους βουλευτές του, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή με τη σχετική ψηφοφορία.

Γενάρη το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, το δημοψήφισμα θα γίνει στα Ιανουαρίου, καθώς η δανειακή σύμβαση αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το νόμο απαιτούνται 30 ημέρες από την υπογραφή του σχετικού ΠΔ.

Όπως είπε, εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών το ερώτημα θα έχει -χονδρικά- σχέση με το αν αποδέχεται ο λαός ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση, και κατ’ έπεκταση το «κούρεμα» κατά 50% του δημόσιου χρέους και την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή την επιστροφή στη δραχμή και ουσιαστικά την πτώχευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νόμο:

1. Αν η νέα δανειακή σύμβαση επικυρωθεί από τη Βουλή, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει να ψηφίσει το 50% και πλέον του Εκλογικού Σώματος.

2. Αν δεν πάει, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να ψηφίσει το 40% του Εκλογικού Σώματος.

Άρθρο 44, παρ. 2., Συντάγματος

Πάντως, το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά οιοδήποτε δημοψήφισμα για δημοσιονομικό θέμα, εφόσον υπάρχει σχετικό ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Δεν απαγορεύει, δηλαδή, δημοψήφισμα για δημοσιονομικό ζήτημα, όπως, για παράδειγμα, τη νέα δανειακή σύμβαση, εφόσον αυτό δεν έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δηλ. γίνει νόμος του κράτους.

Επίσης, μιλά για δημοψήφισμα σε κρίσιμα εθνικά θέματα (έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας), πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!