Πρόταση-τομή στο πολιτικό σύστημα: Mείωση του αριθμού των βουλευτών, αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
30
Ιούνιος
Back

Πρόταση-τομή στο πολιτικό σύστημα: Mείωση του αριθμού των βουλευτών, αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό

Σαρωτικές αλλαγές και βαθύτατες τομές στο πολιτικό σύστημα, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας του και τη διασφάλιση όρων λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητάς του στις σημερινές περίπλοκες συνθήκες, ετοιμάζεται να προτείνει και επισήμως, μέσω της Βουλής, η Ν.Δ., στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η επιτροπή των «γαλάζιων», που συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Σαμαρά, έστειλε χθες τις εισηγήσεις της στον πρωθυπουργό προκειμένου στη συνέχεια, με την τελική μορφή της, η πρόταση της Ν.Δ. να αποτελέσει την επίσημη αφετηρία της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, οι «γαλάζιοι» προτείνουν μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογή του απευθείας από τον λαό, στην περίπτωση που η κοινοβουλευτική οδός (των τριών ψηφοφοριών) δεν έχει αποτέλεσμα, άρα μη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές, καθώς και κατάργησή της έναντι του νόμου ιδιότυπης προστασίας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών: δηλαδή, ριζική αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (με ολοκληρωτική κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της παραγραφής). Υπενθυμίζεται ότι για να εκκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα πρέπει η σχετική πρόταση να κατατεθεί υποστηριζόμενη από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Εν προκειμένω, η πρόταση των «γαλάζιων» αναμένεται να υπογραφεί από το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. Από τις υπογραφές θα απουσιάζει εκείνη του κ. Δ. Αβραμόπουλου, που αν και ήταν από την πρώτη στιγμή εκ των προτεργατών της επεξεργασίας των εν λόγω προτάσεων, έχει παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος, καθώς εξελέγη επίτροπος στην Ε.Ε.

Μετά την κατάθεση, με απόφαση της Ολομέλειας, θα συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή, έργο της οποίας θα είναι η συμφωνία επί των διατάξεων εκείνων του Συντάγματος που θα πρέπει να αλλάξουν. Το περιεχόμενο των αλλαγών, ωστόσο, θα αποφασιστεί από την επόμενη Βουλή, με τη νέα της σύνθεση. Πάντως, στο ενδεχόμενο έκτακτων εξελίξεων, δηλαδή πρόωρων εκλογών πριν η τωρινή διακομματική ολοκληρώσει τις εργασίες της, η διαδικασία διακόπτεται και αρχίζει «εκ του μηδενός» από την επόμενη, μετά τις πρόωρες εκλογές, περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι εκτός των σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν τη συναπόφαση επί των αλλαγών που –όπως λένε– θα πρέπει να δρομολογηθούν σε προοδευτική και φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, η πρόταση της Ν.Δ., όπως στάλθηκε στο Μαξίμου, περιλαμβάνει:

  • Για τον αριθμό βουλευτών: «Ο αριθμός των βουλευτών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 150 ούτε μεγαλύτερος από 200». Προβλέπεται, επίσης, δυνατότητα ασυμβιβάστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, καθώς και περιορισμός «στο ελάχιστο» των βουλευτικών προνομίων.
  • Περί βουλευτικής ασυλίας: «Η Βουλή επιλαμβάνεται του θέματος της άρσης ή μη της ασυλίας του βουλευτή μόνον εφόσον εκείνος το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η δίωξη του βουλευτή εξελίσσεται χωρίς καμία παρέμβαση της Βουλής».
  • Ευθύνη υπουργών: «Ολοκληρωτική κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας με ρητή πρόβλεψη ότι ως προς τα ποινικά αδικήματα τα οποία τέλεσαν (υπουργοί – υφυπουργοί) υπόκεινται στους κοινούς περί παραγραφής κανόνες». Επίσης, προτείνεται «πλήρης αποσύνδεση της διαδικασίας δίωξης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών από οποιαδήποτε παρέμβαση της Βουλής».
  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Επανέρχονται όλες οι αρμοδιότητες που είχε από το Σύνταγμα του 1975, πλην εκείνης για διάλυση της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η θέσπιση 8ετούς θητείας για τους πρωθυπουργούς, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου –θα ελέγχει το καταστατικό και τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων– ενώ προβλέπει και ρυθμίσεις ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Πηγή: Καθημερινή

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!