προσεισμικός-έλεγχος-κτιρίων-από-χιλ-1153750
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.03.2023 | 13:57

Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων από χιλιάδες μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΟΑΣΠ – ΤΕΕ (τροπολογία)

Κατατέθηκε τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει καθολικό πρωτοβάθμιο και όπου χρειαστεί δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία και άλλα κτίρια. Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων θα γίνει από χιλιάδες μηχανικούς σε συνεργασία ΚΕΔΕ – ΤΕΕ – ΟΑΣΠ.

Ειδικότερα βάσει του άρθρου 1 της τροπολογίας ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) υλοποίηση δράσης για διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται Φορείς παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα.

Στην Τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί εποπτεία υλοποίησης του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, όπως και ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των ανωτέρω κτιρίων.

Για σκοπό αυτόν, Τ.Ε.Ε. και Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα συνεργάζονται με Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Οι παραπάνω δράσεις δύναται να χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του άρθρου 69 του ν. 4509/2017 (Α· 201), ειδικά προγράμματα ενίσχυσης δήμων του άρθρου 71 του ν. 4509/2017, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά διεθνή προγράμματα.