Προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια – Ποιοι την αποκτούν

Αναρτήθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις».

Η πρωτοβουλία αυτή διευθετεί ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα: το καθεστώς ιθαγένειας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και ζούνε στη χώρα μας ή μεγαλώνουν σε αυτήν.

Η ελληνική ιθαγένεια, επίσης, απονέμεται:

  • στα παιδιά που έχουν απολυτήριο ελληνικού λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ
  • στα παιδιά που έχουν πάει 9 χρόνια σε ελληνικό σχολείο –την υποχρεωτική δηλαδή εκπαίδευση που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα– ή έχουν πάει γυμνάσιο και λύκειο.
  • Η βασική καινοτομία του σχεδίου νόμου έγκειται στην διάταξη που δίνει το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας, τη στιγμή της εγγραφής στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονέα που κατοικεί νόμιμα στη χώρα πέντε χρόνια πριν τη γέννηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζεται:

Η κυβέρνηση, πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρά σε ένα μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια, όσο είναι παιδιά, γιατί στην παιδική ηλικία διαμορφώνεται η κοινωνική συνείδηση και επομένως η εθνική ταυτότητα. Με την έννοια αυτή, τα παιδιά αυτά που πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους και συχνά δεν μιλούν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν ή ενίοτε δεν θέλουν να ξέρουν την πατρίδα των γονιών τους, είναι και αυτά δικά μας παιδιά. Έχουν κάθε λόγο να είναι Έλληνες πολίτες.

Στους δύσκολους καιρούς που ζει η χώρα μας σήμερα, προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο να λύνουμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας. Ένας τέτοιος τρόπος είναι να πάρουν τα ενταγμένα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα, ελληνική ιθαγένεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση