προϊστάμενοι-ή-διευθυντές-μπορούν-ναnbs-315673
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 11.09.2009 | 00:00

Προϊστάμενοι ή διευθυντές μπορούν να γίνουν οι «αορίστου» των δήμων

Τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι το βαθμό του προϊσταμένου και του διευθυντή –όχι όμως του γενικού διευθυντή- δίνει στους εργαζόμενους των δήμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ο νέος νόμος 3801/2009. Αυτό επιβεβαιώνει η απάντηση της δικηγορικής εταιρείας «Τάσος Πετρόπουλος και Συνεργάτες», συνεργάτη του «αυτοδιοίκηση gr» σε εργασιακά θέματα υπαλλήλων ΟΤΑ.

Το πλήρες κείμενο του ερωτήματος επισκέπτη του «αυτοδιοίκηση gr» και της σχετικής απάντησης είναι το εξής:

Ερώτημα:

Μπορεί εργαζόμενος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου να κριθεί ως Προϊστάμενος οργανικής μονάδας δήμου, εφόσον έχει την ειδικότητα που προβλέπεται από τον οικείο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για τη θέση αυτή;

Απάντηση:

Υπό το καθεστώς του ν. 3584/2007 (Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων δήμων και Κοινοτήτων μπορούσαν να κριθούν μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού που πληρούσαν τα προβλεπόμενα από τον οικείο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προσόντα. Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που απασχολούνται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στερείτο της δυνατότητας βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης, αν και διέθετε εμπειρία και αναβαθμισμένα τυπικά προσόντα.

Τους φραγμούς που έθετε η ισχύουσα νομοθεσία για την ως άνω κατηγορία προσωπικού αίρει ο νέος νόμος 3801/2009 (ΦΕΚ 163Α/4.9.2009) που φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης». Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι υπάλληλοι που υπηρετούν με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου στο δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Ανεξάρτητων αρχών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εφόσον κατέχουν οργανική θέση και έχουν τα απαραίτητα προσόντα, θα μπορούν να φθάσουν μέχρι το βαθμό του προϊσταμένου και του διευθυντή, όχι όμως και του γενικού διευθυντή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 του ν. 3801/2009, ως οργανικές μονάδες, την διεύθυνση των οποίων μπορεί να διεκδικήσει και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, νοούνται η διεύθυνση, το τμήμα, το γραφείο, καθώς και τυχόν ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες οργανικές διατάξεις. Μάλιστα, η πλήρωση των ως άνω θέσεων γίνεται με εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας κρίσεων και επιλογής για το μόνιμο προσωπικό και το απασχολούμενο με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Επιπλέον, ο νέος νόμος προβλέπει την κατάταξη του κατά την έναρξη ισχύος του υπηρετούντος προσωπικού, που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του, στους βαθμούς της βαθμολογικής κλίμακας που καθορίζεται στο άρθρο 2 του νόμου (δηλαδή, βαθμός Α, Β, Γ, δ ή Ε), βάσει του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους, στον οποίο συνυπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου στο δημόσιο, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α., καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίζεται ως πραγματική υπηρεσία με βάση ειδικές διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου, των ν.π.δ.δ. και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου εκτός οργανικών θέσεων κατατάσσεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας σε κενές οργανικές θέσεις ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με αυτή στην οποία ανήκει κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου. Εάν δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, συνιστώνται αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες και καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση αυτών που τις κατέχουν (άρθρο 12 ν. 3801/4.9.2009).
 
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου εξαιρείται το προσωπικό μερικής απασχόλησης.