Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκ. ευρώ

Τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013.

Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, το πλεόνασμα αυτό είναι υπέρ διπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Στον προϋπολογισμό, προβλέπεται ακόμη ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο δεν έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία αποχώρησε χωρίς να υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!