Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 49 έργα προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ για την Κρήτη (πίνακας)

  • Απο Aftodioikisi Press
  • 3 Αυγούστου 2020 - 16:58
  • Comments Off

Πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκο, η παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,  στο οποίο εντάχθηκαν 49 έργα, προϋπολογισμού 152 εκατ. ευρώ, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει χρηματοδότηση (επισυνάπτεται πίνακας με τα έργα), ενώ για να εξασφαλισθεί η καλύτερη απορροφητικότητα ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη.

Μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε, ότι η Κρήτη μπορεί να μετατραπεί σε ατμομηχανή της ανάπτυξης στη μετά-κορωνοϊό εποχή, στηριζόμενη στη δημιουργία υποδομών σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές βελτίωσης της ποιότητας ζωής (ύδρευση, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.), που εκ των πραγμάτων δρουν
υποστηρικτικά και στον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις διαφορές του «Αντώνης Τρίτσης» από το «Φιλόδημος Ι», τόνισε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το σημερινό πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα διέθετε 134 εκατ. ευρώ για έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αξιολόγηση των έργων, καθώς στην ειδική επιτροπή συμμετέχει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.

Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να μη μείνει κανένας Δήμος της Κρήτης, αλλά και της χώρας, που να μη μετάσχει στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη των αδύναμων Δήμων με το αναγκαίο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με χρήματα για μελέτες, αφού στο Πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόσκληση 100 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά, για χρηματοδότηση μελετών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε και για την αλλαγή του ν.4412, με στόχο να διευρυνθούν τα όρια των απ’ ευθείας αναθέσεων. Όπως είπε, για το θέμα αυτό έχει, ήδη, συνεννοηθεί με τον υπουργό Υποδομών, κ. Κ. Αχ. Καραμανλή, και τις επόμενες ημέρες θα έχει αντίστοιχα επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Αδ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι θα υπάρχει, σύντομα, και νέα οικονομική στήριξη των Δήμων, πέραν των 90 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει οριζοντίως, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από τον Covid-19. Είπε, όμως, ότι αναμένει τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, ώστε αυτή τη φορά η βοήθεια, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να κατανεμηθεί
με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για να υλοποιηθεί το αίτημά τους για πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ και όχι μόνο με βάση το πληθυσμιακό στοιχείο.

Αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δημοτική Αστυνομία στην τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και κάλεσε τους Δήμους που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην επανασύστασή τους.

Σε ό,τι αφορά στα αδήλωτα τετραγωνικά, επισήμανε ότι, ήδη, έχει γίνει χρήση του μέτρου από περισσότερους από 600.000 πολίτες, με αποτέλεσμα μια σχέση ενοχής να μετατρέπεται σε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους και ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου 2020.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πολιτικός θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από κάθε άλλο θεσμό και για το λόγο αυτό, σημείωσε ότι μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης
και του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, Δήμων και Περιφερειών, θα υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταφορά πόρων και προσωπικού.

ΤΑ ΕΡΓΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΡΗΤΗ, ΕΡΓΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΥΠΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!