προεκλογική-κόντρα-για-τους-απόδημου-319661
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.02.2009 | 00:00

(Προ)εκλογική κόντρα για τους απόδημους

Αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με φόντο την εκλογολογία προκάλεσε η ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων που συζητήθηκε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου «δικαίωμα ψήφου έχουν οι απόδημοι που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, καθώς κι εκείνοι που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού και οι Έλληνες υπάλληλοι των διεθνών οργανισμών».

Παράλληλα δημιουργούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στα προξενεία, οι οποίοι ανανεώνονται και τα κόμματα τοποθετούν τρεις υποψηφίους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με τουλάχιστον δέκα χρόνια στο εξωτερικό, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. «Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκπροσώπηση των αποδήμων και δεν δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με αφαίρεση εδρών από τις περιφέρειες για να υπάρξει εκπροσώπηση περιφερειών,όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών «το νομοσχέδιο είναι μεταβατικό,καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο θεσμός. Σημασία έχει να υπάρξει η πρώτη εφαρμογή και μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε εάν και κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να πάμε σε εκπροσώπηση περιφερειών του εξωτερικού, όπως και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η επιστολική ψήφος, την οποία προβλέπει το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι απόδημοι, οι οποίοι ψηφίζουν, προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην επικράτεια και με αυτόν τον τρόπο συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών, που αναλογούν σε κάθε κόμμα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αυτοδυναμία, η οποία πρέπει να υπάρχει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο κάθε φορά».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου «η κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά τις εκλογές του 2004» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτό το κάλεσμα. δεν μπορεί να στερήσουμε από τους αποδήμους το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι εκτός των άλλων είναι συνταγματική επιταγή.

                                    Για κοροϊδία μιλούν ΠΑΣΟΚ,ΣΥΝ, συμφωνεί ο ΛΑΟΣ

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας με τα όσα μεθοδεύει για την ψήφο των συμπολιτών μας που ζουν στο εξωτερικό», σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι στην ουσία η κυβέρνηση ότι «φέρνει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου το οποίο το φθινόπωρο απέρριψαν όλα τα κόμματα», ενώ «το Σύνταγμα απαιτεί να ψηφίσουν υπέρ 200 βουλευτές, προκειμένου να εξειδικευτεί η συνταγματική πρόβλεψη για την ‘ψήφο των ομογενών’».
«Ξεκαθαρίσαμε, στη σχετική συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που συγκλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Σεπτέμβριο του 2008, πως εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε σχέδιο νόμου, αφενός εάν δεν συμπεριλαμβάνει και την επιστολική ψήφο που εξασφαλίζει την ευρεία συμμετοχή των συμπολιτών μας του εξωτερικού στις εκλογές, και αφετέρου αν δεν καθορίζει εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, από τις οποίες θα εκλέγονται βουλευτές, οι έδρες των οποίων θα περιλαμβάνονται στις 12 έδρες των βουλευτών επικρατείας»,
τόνισε ο κ. Λοβέρδος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι «να κερδοσκοπήσει επικοινωνιακά, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις και αδιαφορώντας για τις άγονες συγκρούσεις που θα προκαλέσει στην ομογένεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Β. Πριμικήρης, υπεύθυνος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΝ ο οποίος υποστήριξε ότι «με την πρόταση που επανέφερε ο Πρ.Παυλόπουλος για την ψήφο του ελληνισμού της διασποράς συνεχίζεται η κοροϊδία, τη στιγμή κατά την οποία έχει απορριφθεί η πρόταση αυτή όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από την πλειοψηφία της οργανωμένης έκφρασης του ελληνισμού της διασποράς».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει σε μικροκομματικές λογικές που στην ουσία εμπαίζουν όλους τους Έλληνες της διασποράς. Λέμε ναι στο δικαίωμα ψήφου, αλλά υπό προϋποθέσεις:

-Να υπάρχει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια του ελληνισμού της διασποράς από 6 έως 11 βουλευτές.

-Οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να είναι απόδημοι Έλληνες.

-Να δίνεται δικαίωμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάσουν τα εκλογικά τους προγράμματα στις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι απόδημοι Έλληνες.

-Ακόμα και δια της επιστολικής ψήφου να δίνεται το δικαίωμα αυτό».

Από την πλευρά του, ο ΛΑΟΣ, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι συμφωνεί με την πρόταση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, «ώστε οι ομογενείς να ψηφίζουν κόμματα, με την προϋπόθεση όμως να δεσμευτούν τα κόμματα ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Επικρατείας να είναι υποψήφιος από την ομογένεια».