πράσινη-ευκαιρία-ανάπτυξης-και-νέω-318695
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 31.03.2009 | 00:00

“Πράσινη” ευκαιρία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας

Σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης χαρακτήρισε την «πράσινη ανταγωνιστικότητα» ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, μιλώντας στην ημερίδα του Φόρουμ «Αγορά Ιδεών» με θέμα την πράσινη ανταγωνιστικότητα και την τοπική ανάπτυξη. «Αργήσαμε ως χώρα και ως κοινωνία, αλλά τελικά φαίνεται ότι αρχίσαμε να κατανοούμε τη σημασία που έχει για την ποιότητα της ζωής μας και τη δημόσια υγεία η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης» τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο όχι μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, δηλαδή της αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, την «πράσινη επιχειρηματικότητα» και τις «πράσινες μεταφορές» τόνισε ότι πρόκειται για μορφές δράσης που πέρα από την προφανή και απαραίτητη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, «δημιουργούν συνθήκες ενίσχυσης της απασχόλησης, τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και τελικά ανάπτυξης της οικονομίας, με επακόλουθη αύξηση του ‘μερίσματος’ για την κοινωνία. Πρόκειται για μορφές δράσης που μπορούν και πρέπει να ενταχθούν σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς σχεδιασμούς, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο».

Όπως δήλωσε, «χρειαζόμαστε ως χώρα πολλά και σε πολλούς τομείς. Πρέπει όλοι, σε πραγματικές συνθήκες, με ορθολογισμό, με σχέδιο, με σωστή ενημέρωση, να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα. Γιατί πραγματικά και παρά τα προβλήματα η ΄πράσινη επιχειρηματικότητα’ μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, κεντρικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτει τη χρονική περίοδο 2005-2009.

Σημαντική προτεραιότητα του προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με έργα και δράσεις που:

– ευνοούν την ανάπτυξη και τη διαχείριση του φυσικού, αστικού και αγροτικού περιβάλλοντος, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

– διευκολύνουν την πρόσβαση των δημοτών και προσφέρουν ένα ασφαλές, λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον.

– επιτρέπουν στους δημότες να εξυπηρετούνται και να μετακινούνται στο δήμο, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ειδικά για τις υποδομές περιβάλλοντος, έχει προβλεφθεί στο «Θησέας» χωριστό υποπρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος», στο οποίο έχουν ενταχθεί 15.000 περίπου έργα, προϋπολογισμού 2.500 εκατ. €, εκ των οποίων περισσότερα από 10.000 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους δήμους της χώρας.

Στις υποδομές περιβάλλοντος που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και αποχέτευσης, εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έργα αναβάθμισης οικισμών, έργα που αφορούν τις τοπικές μεταφορές κ.ά., που δίνουν λύσεις σε χρόνια δημοτικά προβλήματα, ενώ παράλληλα χαράσσονται οι απαραίτητες πολιτικές για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, απαραίτητο μοχλό για την καινοτομία και την επένδυση στις μελλοντικές γενεές.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η δράση που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα και αφορά στην αποτύπωση, πιστοποίηση και καταγραφή της ποιότητας του νερού ύδρευσης δήμων της χώρας, με προϋπολογισμό 1.200.000€ και φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. «Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι δήμοι της χώρας θα έχουν εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους και θα είναι σε θέση υπεύθυνα και αποτελεσματικά να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν τα έργα βελτίωσης του υδρευτικού τους δικτύου. Είναι ένα καθοριστικό βήμα για να αποκτήσει κάθε Έλληνας πολίτης πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” του υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα «διείσδυση φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών», προχώρησε η προμήθεια 106 αυτοκινήτων αποκομιδής απορριμμάτων με κινητήρα φυσικού αερίου, για την κάλυψη αναγκών των δήμων της Αττικής, όπου υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αερίου. Επίσης, το υπουργείο προχωρά στην προμήθεια ακόμη 200 για τη Θεσσαλία και την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που θα αποκτήσουν σταθμούς.

Αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων χωματερών, ο υφυπουργός τόνισε ότι από τις 3.035 σήμερα υπάρχουν λίγο λιγότερες από 400, οι οποίες θα αποκαθίστανται σταδιακά, με την πρόοδο των έργων υποδοχής. «Σε 6 μήνες έκλεισαν 1.700 παράνομες χωματερές. Η πρόοδος είναι σημαντική και μπορεί κατά την άποψη μου να αναδείξει πιλοτικές στρατηγικές για την ευέλικτη πολιτική διαχείριση μειζόνων προβλημάτων» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τομείς της ανακύκλωσης, των καινοτόμων σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων αλλά και της ενεργειακής εκμετάλλευσης των απορριμμάτων, «μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές ευκαιρίες ‘πράσινης επιχειρηματικότητας’, που μπορούν να τονώσουν την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, να δώσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Για όλα αυτά «χρειάζεται ορθολογισμός, υπευθυνότητα, πολιτική συναίνεση, διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, ενημέρωση όλων των πολιτών» τόνισε και πρόσθεσε «η περιβαλλοντική προστασία, η ‘πράσινη επιχειρηματικότητα’, η τοπική ανάπτυξη, απαιτούν πολλές φορές και πολιτικές συγκρούσεις και συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, κυρίως όμως συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες και συνήθειες».