Πρ. Παυλόπουλος προς Περιφερειάρχες: Το δ’ ΚΠΣ ευκαιρία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη 

Ξεκίνημα νέων προσπαθειών για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους Έλληνες πολίτες χαρακτήρισε το δ΄ ΚΠΣ, (το 80% των πόρων του οποίου θα κατευθυνθεί στην Περιφέρεια) ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μιλώντας στην 23η Σύνοδο των Περιφερειαρχών της χώρας που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βασιστούν στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη στοχευμένη προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με γνώμονα τις ανάγκες εξυπηρέτησης του πολίτη: «Η προετοιμασία που έχει γίνει και οι βάσεις που έχουν τεθεί ήδη από την προηγούμενη θητεία μας μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την αίσια έκβασή τους, η οποία συνεπάγεται και την πραγμάτωση του κεντρικού μας στόχου, δηλαδή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες του Νότιου Αιγαίου αλλά και όλης της Χώρας, την οποία εγγυάται μια επιτελική διοίκηση που έχει πάψει να είναι ο μεγάλος ασθενής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «η ανάπτυξη της Περιφέρειας, η εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ιδιομορφιών, όπως είναι η νησιωτικότητα, αποτελούν μια διαρκή πρόκληση για την Κυβέρνηση, η οποία επιταχύνει διαρκώς τις προσπάθειες και το έργο της προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη η στρατηγική μας έχει περάσει σε νέα φάση εφαρμογής, ύστερα από την ψήφιση του ν. 3614/2007 για τη διαχείριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτό συστήνονται οι 13 Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Περιφερειών, η δΗΜΟΣ Α.Ε. και η ΝΟΜΟΣ Α.Ε. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται δυναμικός συνδιαχειριστής της αναπτυξιακής προοπτικής της Περιφέρειας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πόρων του δ΄ Κ.Π.Σ., αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρέχει για την ενδυνάμωση της απασχόλησης, την ουσιαστική προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», υπογράμμισε.

Έφερε δε ως παράδειγμα το Γ΄ Κ.Π.Σ., το οποίο, όπως είπε, «τέθηκε σε λειτουργία από το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και οι απώλειες και οι καθυστερήσεις στις οποίες οδήγησε η σοβαρή αυτή παράλειψη έθεσαν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Με συντονισμένες κινήσεις καταφέραμε, για μία ακόμη φορά, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας την πλήρη κάλυψη του κανόνα ν+2 από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Και όχι μόνον αυτό αλλά επιταχύνθηκαν αλματωδώς και τα ποσοστά απορρόφησης, τα οποία, για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, ξεπερνούν σήμερα το 81%, ενώ τον Μάρτιο του 2004 – και μετά από υπερτριετή λειτουργία – μόλις έφθαναν το 15,6%».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην Ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την Περιφέρεια, ιδίως μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.», σημειώνοντας  ότι «σήμερα εκτελούνται πάνω από 170 καινοτόμα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στη Χώρα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 900 εκ. ευρώ, καλύπτοντας όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα προωθούνται δράσεις που ενισχύουν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Μ.Ε.ΤΕΧ.Ω., WI-FI, Digital Health κ.ά.) και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια, οι οποίες υπερβαίνουν τα 250 εκ. ευρώ. Το 2007 η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. υπερκάλυψε το στόχο ν+2, στο πλαίσιο της εξασφάλισης της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων, πραγματοποιώντας δαπάνες 160,55 εκ. ευρώ. Έτσι έως σήμερα έχουν διενεργηθεί διαγωνισμοί προϋπολογισμού ύψους 915,94 εκ. ευρώ και έχουν συμβασιοποιηθεί έργα ύψους 824,1 εκ. ευρώ», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!