Πουλάκης: Αναλογικότητα και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
22
Ιούνιος
Back

Πουλάκης: Αναλογικότητα και στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α., η οποία συνεδρίασε σήμερα, παρουσία του Υπουργού, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεση του Υπουργείου να καταλήξει μέσα από μία καλόπιστη συνεργασία στα αποτελέσματά της η Επιτροπή και δήλωσε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ στα μέλη που την απαρτίζουν, με την εμπειρία και τις γνώσεις εκάστου. Αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής, μετά την πανηγυρική εναρκτήρια σύνοδό της, ήταν η εξειδίκευση των πολιτικών κατευθύνσεων της προωθούμενης μεταρρύθμισης και η παροχή συγκεκριμένων οδηγιών στις ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για κάθε θέμα.

Στην εισήγησή του, η οποία έτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό θετικής αποδοχής από τα μέλη της Επιτροπής (εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων, ειδικούς επιστήμονες, καθώς και στελέχη του ΥΠΕΣΔΑ), ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κώστας Πουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας τη συνολική μεταρρυθμιστική στρατηγική του ΥΠΕΣΔΑ, ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού & διοικητικού συστήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δεσμεύσεις της. Στρατηγικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, το Κεντρικό Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους και με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και της επίσημης έναρξης του δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Επιτροπή κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί ως προς το πώς θα συνδεθεί γόνιμα με τη διαδικασία αυτή, καταθέτοντας επεξεργασίες και προτάσεις στα συνταγματικά ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα δε ως προς τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις εργασίας της Επιτροπής, οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα συζητήθηκε ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, για τον οποίο ο κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική θέση υπέρ της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ενώ τυχόν λεπτομέρειες θα τύχουν επεξεργασίας και θα συζητηθούν στην Επιτροπή, όπως επίσης υπέρ της καθιέρωσης ουσιαστικών θεσμών άμεσης δημοκρατίας, συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος, κοινή διαπίστωση υπήρξε το ότι οι θέσεις που κατέθεσε δια του Προέδρου της Επιτροπής το ΥΠΕΣΔΑ αποτελούν μία ελπιδοφόρα βάση για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση και εκφράστηκε η κοινή διάθεση όλων να εργαστούν εντατικά και να συμβάλλουν θετικά στη λεπτομερή επεξεργασία των θέσεων και στη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα υπερβαίνει τις αδυναμίες ή τις ατολμίες του παρελθόντος και θα διαμορφώνει αυτοδιοικητική στρατηγική και όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Δείτε ολόκληρη την εισήγηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ, Κώστα Πουλάκη ΕΔΩ (αρχείο word)

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!