πόσο-θα-μας-κοστίσει-τελικά-το-νέο-μισ-133996
ΔΗΜΟΣΙΟ | 16.12.2015 | 08:27

Πόσο θα μας κοστίσει, τελικά, το νέο μισθολόγιο; – Κόντρα Θεοδωράκη, Χουλιαράκη στη Βουλή

To κόστος του νέου Μισθολογίου για το Δημόσιο αποτέλεσε επίκεντρο διαμάχης στη Βουλή με αποτέλεσμα να βγουν τα «κομπιουτεράκια» για υπολογισμούς.

Επίθεση στην κυβέρνηση για το κόστος στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο εξαπέλυσε, αρχικά, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

“H κυβέρνηση δηλώνει ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει. Το Γενικό Λογιστήριο όμως μιλάει για ένα δις κόστος σε 4 χρόνια. Ένα δις επιπλέον στο δημόσιο”, είπε ο κ.Θεοδωράκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στον οποίο απάντησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αλλά και ο Κωστής Χατζηδάκης από τη Νέα Δημοκρατία, που στην αντιπαράθεση πήρε το μέρος του κ.Θεοδωράκη.

Ο κ.Χουλιαράκης ζήτησε το λόγο μετά τον κ.Θεοδωράκη και τον κάλεσε να του δείξει από ποια στοιχεία αντλεί. “Τα νούμερα του ΓΛΚ τα έχω μπροστά μου, για την τετραετία 2016-2019 προκύπτει εξοικονόμηση 682 εκ ευρώ”, είπε, καταλήγοντας: “Οι ίδιοι οι θεσμοί θεωρούν τη μεταρρύθμιση αυτή δημοσιονομικά ουδέτερη και συμβατή με το μεσοπρόθεσμο η δική σας αντίρρηση που βρίσκεται;”

Από τα έδρανα της ΝΔ ακούστηκαν διαμαρτυρίες για τα λεγόμενα του κ.Χουλιαράκη, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης να καλέσει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη και τη Σοφία Βούλτεψη) να σταματήσουν, ζητώντας παράλληλα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Μάκης Μπαλαούρας να ηρεμήσουν.

Μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη που ακολούθησε, πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποιος διάβασε την έκθεση του ΓΛΚ, υποστηρίζοντας ότι προκύπτει επιβάρυνση 696 εκ ευρώ για την τετραετία συν 143 εκ ευρώ για τα έτη 2018-2019, η επιβάρυνση που δείχνουν τα στοιχεία ανέρχεται στα 982 εκ ευρώ και ξεπερνά συνολικά το ένα δισ ευρώ δεδομένου ότι στην έκθεση αναφέρονται και δύο απροσδιόριστες δαπάνες.

Ο κ.Χουλιαράκης ξαναπήρε το λόγο και εξήγησε ότι προφανώς το νέο μισθολόγιο προβλεπει δαπάνες, όμως η αντικατάσταση του παλιού μισθολογίου σημαίνει εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν στο κοινωνικό κράτος.

Στη συζήτηση παρενέβη ο κ.Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί που ανέφερε ο κ.Θεοχάρης είναι σωστοί και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μεριμνά για τους κομματικούς της πελάτες την ώρα που κόβει συντάξεις και αυξάνει το ΦΠΑ και τη φορολογία των αγροτών.