Πώς θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού -Οι εισηγήσεις για 3 βουλευτές Επικαρατείας

Την εκλογή τριών βουλευτών Επικρατείας από τους Έλληνες του εξωτερικού εισηγείται στον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή σύμφωνα με ειδικούς παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας καθώς προβλέπει ότι η ψήφος των αποδήμων δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Η πρόταση που παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στα κόμματα, προβλέπει, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού να ψηφίζουν ασχέτως με το πόσα χρόνια βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η επιτροπή εισηγείται κατά πλειοψηφία ο αριθμός των εδρών για τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ως προς το διαδικαστικό οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα δια ζώσης και μόνο σε ειδικά τμήματα στις πρεσβείες ή τα προξενεία της αλλοδαπής.

Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Χαρίτσης θα καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους παρουσιάσει την εισήγηση, προκειμένου μέσα από τον διάλογο επί της εισήγησης αυτής να προκύψει και η απαραίτητη διακομματική συναίνεση, βάσει της οποίας θα καταρτιστεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!