πολιτικές-πρωτοβουλίες-από-το-μαξίμο-126144
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 09.02.2016 | 10:28

Πολιτικές πρωτοβουλίες από το Μαξίμου – Τι ρόλο θα παίξει ο νέος εκλογικός νόμος

Πολιτικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την επιστροφή του από το Ιράν καθώς ο κλοιός των πιέσεων σφίγγει με αιχμή αφενός τις κινητοποιήσεις των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων αλλά και της στάσης των θεσμών για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η παρελκυστική τακτική του κουαρτέτου για το χρόνο επιστροφής της, η εικόνα του χρηματιστηρίου δημιουργεί βαρύ κλίμα στην οικονομία που επιδεινώνεται έτι περαιτέρω λόγω της συνολικής ανησυχίας για την εικόνα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Στο κλίμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η εντεινόμενη πίεση που ασκείται από τα κράτη μέλη της Κεντρικής Ευρώπης με αιχμή το προσφυγικό που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια εικόνα της χώρας. Σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις κατοίκων που αντιδρούν στη δημιουργία hot spots και κέντρων φιλοξενίας στις περιοχές τους δημιουργείται μια εικόνα εντόνως προβληματική.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις για το πώς θα διαμορφώσει καλύτερους όρους κίνησης για την κυβέρνησή του. Οι εκλογές παρ΄ ότι πάντα υπάρχουν στο τραπέζι δεν είναι επιλογή, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων από την Τεχεράνη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε με νόημα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι χομπίστες των εκλογών.»

Με αυτό το δεδομένο οι κινήσεις πρωτοβουλιών περιορίζονται σε «ανακάτωμα» της πολιτικής τράπουλας και διαμόρφωση αρραγούς εσωτερικού μετώπου. Με ρητορική διλημμάτων αναμένεται να προσπαθήσει να περιορίσει ενδεχόμενες τάσεις αποσυσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων για το ασφαλιστικό ενώ με διεισδυτικές βολές σε άλλους πολιτικούς χώρους αφενός θα προσπαθήσει να αποσπάσει τη συναίνεσή τους ή να τους καταστήσει υπόλογους στην κοινωνία εφόσον αρνηθούν συνεργασία ενώπιον των κρίσιμων εθνικών στοιχημάτων.

Η πρόταση για αλλαγή εκλογικού νόμου με επιλογές πιο μιας μορφής απλή αναλογική, ή τουλάχιστον με σενάριο ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος είναι στη φαρέτρα επιλογών. Δημιουργεί γέφυρες διαλόγου και προκαλεί συγκλίσεις που τώρα είναι απαραίτητες. Το θέμα του χρόνου που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα είναι ένα ζήτημα καθώς ιδανικά το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε νε γίνει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επίσης για να είναι άμεση η εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου απαιτείται συναίνεση των 2/3 της Βουλής.

Ήδη από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή υπήρξε το πρώτο στίγμα. Μιλώντας στο ‘Έθνος της Κυριακής” αναφέρθηκε τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για την ανάγκη συναινέσεων. “Το μπόνους, αν θα υπάρξει στο νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο Κόμμα ή ο συνασπισμός Κομμάτων. Για παράδειγμα, το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα τέτοιο μπόνους” είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Εκτός από αυτή τη σημαντική πρόβλεψη του νέου εκλογικού νόμου που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι:

“Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα – άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός. Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του Ελληνικού λαού – ιδιαίτερα των νέων – που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική”.

Είναι προφανές ότι μέσω του εκλογικού νόμου ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να διαμορφώσει γέφυρες με άλλους όμορους σχηματισμούς αλλά και να «σπείρει» ζιζάνια, στη ΝΔ.

Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές τότε με το δεδομένο ότι το ΚΚΕ που έχει 15 βουλευτές δεν θα στηρίξει και η ΝΔ αριθμεί 75 βουλευτές τότε για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών πρέπει να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο και η Χρυσή Αυγή που έχει 18 βουλευτές αφού τα υπόλοιπα κόμματα και ανεξάρτητοι (ΣΥΡΙΖΑ 144, Δημοκρατική Συμπαράταξη 17, ΠΟΤΑΜΙ 11, ΑΝΕΛ 9, ΕΚ 9 Ανεξάρτητοι 2) έχουν σύνολο 192.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr