πολυνομοσχέδιο-πέρασε-από-την-επιτ-259310
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.04.2013 | 21:38

Πολυνομοσχέδιο: «Πέρασε» από την Επιτροπή, ξεκινάει η μάχη στην Ολομέλεια

Στην Ολομέλεια μεταφέρεται αύριο, Κυριακή από τις 11 το πρωί η μάχη του πολυνομοσχεδίου μετά την υπερψήφισή του από τα κόμματα της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι διατάξεις που αφορούν τις απολύσεις στο δημόσιο αλλά και η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την  ανεργία.

Αντιπαράθεση για τις απολύσεις

Κόντρα για τις απολύσεις στο δημόσιο είχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Μητρόπουλος. “Το νέο σχέδιο του υπουργού για άμεση απόλυση υπαλλήλων αορίστου χρόνου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, παραβιάζει ακόμα και τη ρύθμιση του δεύτερου Μνημονίου, που υπήγαγε τους υπαλλήλους αυτούς σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος, ενώ κάλεσε τον κ. Μανιτάκη να αναθεωρήσει την απόφασή του για παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Απαντώντας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμισης επανέλαβε ότι οι 15.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο αφορούν τέσσερις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων: Τους αμετάκλητα απολυτέους (για πειθαρχικούς λόγους), τους υπαλλήλους καταργούμενων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εκείνους που θα επιλέξουν την εθελούσια έξοδο (με εξαγορά εργάσιμων χρόνων μέχρι τη σύνταξή τους) και εκείνους που θα απορριφθούν κατά την διαδικασία της αξιολόγησης: «Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος και να ενταχθεί στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, (αλλά και για τους οργανισμούς και υπηρεσίες που έχει γίνει αξιολόγηση των δομών τους), αυτό θα γίνει με αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων. Αν κάποιοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το Δημόσιο, τότε θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Και δεν μπορεί να στερεί κάποιος το δικαίωμα της εργασίας από κάποιον δημόσιο υπάλληλο που έχει τα προσόντα, ή έχει περάσει απ’ τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και περιμένει υπομονετικά να λειτουργήσει η επετηρίδα» ανέφερε ο κος Μανιτάκης.

Όσον αφορά τη παράκαμψη των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών τόνισε ότι «βασικός σκοπός της ρύθμισης περί άμεσης προσφυγής των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι να αυτονομήσει την πειθαρχική απ’ την ποινική ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα, η ποινική διαδικασία είχε απορροφήσει την πειθαρχική, με αποτέλεσμα αυτή να μην ασκείται σχεδόν καθόλου», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία: Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ – Στουρνάρα για τους ανέργους

Kόντρα με το «καλημέρα» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Aνεβάζει το θερμόμετρο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Δημόσιο: Απολύσεις και με τη «βούλα» του πολυνομοσχεδίου

Πολυνομοσχέδιο: Τροπολογία για 400.000 ανέργους στους ΟΤΑ