ποιες-μειώσεις-ζήτησε-ο-π-λαφαζάνης-με-182498
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 03.02.2015 | 17:11

Ποιες μειώσεις ζήτησε ο Π.Λαφαζάνης μετά τη συνάντηση στα ΕΛ.ΠΕ

Τη μείωση των τιμών των καυσίμων έθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννη Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Κωστόπουλο με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο υπουργός τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις (λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου), ενώ έκανε λόγο και για μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε πάντως ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, ενώ έριξε το βάρος στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου λέγοντας ότι είναι πολύ εκτεταμένο και η αντιμετώπισή του συλλογικά από τα συναρμόδια υπουργεία – με μέτρα που θα εξειδικευθούν και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων – είναι κρίσιμης σημασίας για τα έσοδα του Δημοσίου.

Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια ο υπουργός επανέλαβε ότι το ποσοστό των μετοχών που ελέγχει το κράτος (35 %) θα επιστρέψει “από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ” στο Δημόσιο το οποίο θα αξιοποιήσει το κρίσιμο και στρατηγικό αυτό ποσοστό για να παίξει θετικό ρόλο στα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη τα ΕΛΠΕ είναι ένας γίγαντας για τα μέτρα της Ελλάδας που μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την ασφάλεια, την επάρκεια και τη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών.

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέα ενεργειακή στρατηγική, η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι δορυφόρος οποιουδήποτε και θα χαράξει την πολιτική της με βάση τις αναπτυξιακές και παραγωγικές της προτεραιότητες. “Θα ασκήσουμε ενεργειακή στρατηγική πολυδιάσταση και πολυεπίπεδη, θα έχουμε ενεργειακές σχέσεις τεσσάρων οριζόντων”.

Σε ερώτηση σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών για το διαγωνισμό που αφορά το Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επανακαθοριστούν. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αλλάξει το “μοντέλο” των διαγωνισμών προκειμένου το Δημόσιο να συμμετάσχει στην παραγωγή αλλά και στις ερευνητικές δαπάνες. Δεν αλλάζει το πλαίσιο για τις τρεις περιοχές (Αιτωλοαρκανανία, ΒΔ Πελοπόννησος και ‘Αρτα) για τις οποίες θα γίνει ωστόσο μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την ερχόμενη Παρασκευή, ό,τι απαιτείται για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Πηγή:imerisia