Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν ενεργειακούς ελέγχους (εγκύκλιος)

Ενεργειακούς ελέγχους θα πρέπει να υλοποιήσουν επιχειρήσεις που καθορίζονται σε εγκύκλιο του ΥΠΕΝ έως τις 10.07.2018. Η εγκύκλιος επίσης ορίζει και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συλλογή απαιτούμενων βαθμών για την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας των μηχανικών για την κατάταξή τους στις τάξεις Ενεργειακού Ελεγκτή.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφορικά με τους υποψήφιους Ενεργειακούς Ελεγκτές και σχετικά με τα δικαιολογητικά για τη συλλογή απαιτούμενων βαθμών για την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας των μηχανικών για την κατάταξή τους στις τάξεις Ενεργειακού Ελεγκτή διευκρινίζεται ότι το πιστοποιητικό προϋπηρεσίας ή βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου σε συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, αποδεικνύεται με την υποβολή από τον υποψήφιο ενεργειακό ελεγκτή στην αρμόδια υπηρεσία της βεβαιωτικής επιστολής του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης – στην οποία εφαρμόστηκε το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης – περί συμμετοχής του υποψήφιου ενεργειακού ελεγκτή στο εν λόγω έργο εφαρμογής συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, καθώς και του πιστοποιητικού, εν ισχύ, για το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης της επιχείρησης.

Η βεβαίωση καλής εκτέλεσης έργου σε ενεργειακούς ελέγχους (στην ελληνική επικράτεια) αποδεικνύεται με την υποβολή από τον υποψήφιο ενεργειακό ελεγκτή στην αρμόδια υπηρεσία της έκθεσης εκτενούς επιθεώρησης καθώς και της βεβαιωτικής επιστολής του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης στην οποία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η εν λόγω ενεργειακή επιθεώρηση.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Μητρώο Ενεργειακών Ελεγκτών. Ειδικά για την έκθεση εκτενούς επιθεώρησης, αυτή υποβάλλεται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και στο Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων μετά την έναρξη λειτουργίας του.

Η Αρμόδια Υπηρεσία, στο πλαίσιο των ελέγχων των ανωτέρω δικαιολογητικών, δύναται να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τους υποψήφιους Ενεργειακούς Ελεγκτές.

Αναφορικά με τις υπόχρεες επιχειρήσεις η εγκύκλιος ορίζει ότι υπόχρεες επιχειρήσεις για να υποβληθούν σε ενεργειακό έλεγχο, είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ή απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, αλλά ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών και ο ισολογισμός λαμβάνονται από τις τελευταίες διαθέσιμες/δημοσιευμένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, για δε τον αριθμό των εργαζομένων το ίδιο οικονομικό έτος.

Η διαδικασία διεξαγωγής του πρώτου ενεργειακού ελέγχου των υπόχρεων επιχειρήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10.07.2018 με την καταχώρηση της σχετικής έκθεσης αποτελεσμάτων.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΕΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]