Πλημμύρες – Οι αριθμοί των καταστροφών: 1.085 ακίνητα, 422 αυτοκίνητα, 395 νοικοκυριά

Αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων για αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 1.085  ακίνητα, 422 για αυτοκίνητα, ενώ 395 έχουν ζητήσει το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως την Κυριακή είχαν καταγραφεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μόλις 580 ακίνητα και 168 αυτοκίνητα.

Ο κ. Ντινόπουλος διαβεβαίωσε ότι άμεσα καταβάλλεται το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει δεσμεύσει για το σκοπό αυτό κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 395 αιτήσεις από τους δήμους Αχαρνών, Ηλίου, Περιστερίου, Πειραιώς και Φυλής.

Έως αύριο πάντως που λήγει η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης, ο αριθμός αυτός των δικαιούχων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Παράλληλα, ο κ. Ντινόπουλος επισήμανε ότι και οι 25 δήμοι της Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν από χθες, να υποβάλουν αίτημα και να πάρουν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα από το κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως, συμπλήρωσε, για να διευκολύνει τις υπηρεσίες των δήμων και να γίνει γρήγορη ταυτοποίηση και καταγραφή ζημιών έχει ήδη διαβιβάσει τα δελτία καταγραφής ζημιών που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παράλληλα ο κ. Ντινόπουλος υποστήριξε ότι η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής θα χρειαστεί 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2003 – 2014 έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής, που είναι η αρμόδια για την αντιπλημμυρική προστασία, 450 εκατ. ευρώ,  ανέφερε ο κ. Ντινόπουλος και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για προώθηση και επιτάχυνση των έργων που είναι ενταγμένα σε προγράμματα της Ε.Ε.».

Όσον αφορά τις ενέργειες για την ανακούφιση των πληγέντων, ο υπουργός είπε ότι «μέριμνα της κυβέρνησης είναι η ταχεία και στοχευμένη καταβολή αποζημιώσεων, να πάνε δηλαδή εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών με την Περιφέρεια Αττικής.

«Η Περιφέρεια δεν ανήκει σε κόμματα. Έπρεπε στο πρωθυπουργικό μέγαρο, να είχαν κληθεί και η περιφέρεια και οι δήμαρχοι, γιατί αυτοί συνδέουν τον πληθυσμό με το κράτος. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση