Πιο έντονο το «άρωμα» εκλογών- Παραιτήθηκε και τέταρτος γ.γ. υπουργείου

Άρωμα εκλογών αναδύει η 4η παραίτηση γενικού γραμματέα υπουργείου και συγκεκριμένα του Μαρίνου Σκανδάμη απο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η κάθοδος του κ. Σκανδάμη στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διαξαχθούν. Εξάλλου, η παραίτηση του συμπίπτει και με το χρόνο που απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος.

Πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν άλλοι τρεις γενικοί γραμματείς της Κυβέρνησης προκειμένου να πολιτευθούν, γεγονός που δημιουργεί έναν αυξημένο εκλογικό συναγερμό. Αλλωστε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης ήταν ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας του υπουργείου αφού παρέμεινε για περίπου πέντε χρόνια σε ένα από τα δυσκολότερα πόστα της Κυβέρνησης. Μάλιστα το έργο που παρήγαγε αλλά και γενικότερα η στάση του (όπου συνηπήρξε με διαφορετικούς υπουργούς και προερχόμενους ως επι το πλειστον απο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους απ΄τον ίδιο) έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Στην επιστολή παραίτησης του ο Μαρίνος Σκανδάμης ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης για την επιλογή τους στο πρόσωπο του, κάνει μια σύντομη αναδρομή στο έργο που επιτέλεσε με αιχμή τις φυλακές και δίνει το στίγμα του αναφέροντας χαρακτηριστικά: «το μόνιμο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, που δεν μας τιμά, μπορεί να λυθεί μόνον με την αναθεώρηση της ποινικής μας πολιτικής, η οποία πρέπει να μετακινηθεί από το χώρο της τιμωρητικής εμμονής σ’ αυτόν της ορθολογικής αντιμετώπισης του εγκλήματος, όπως ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη πράττουν. Γνωρίζω επίσης, πόσο πιστεύετε σ’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχετε με την ψήφιση του σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, που έχετε προετοιμάσει», καταλήγει αναφερόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. 

Ο υπουργός ευχαριστώντας για τη συνεργασία τους τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα, δήλωσε: «Αποχωρεί από το Υπουργείο ένας αγαπητός συνεργάτης με τον οποίο δουλέψαμε σκληρά τα τελευταία δυο χρόνια. Ο Μαρίνος Σκανδάμης, είναι ένας σοβαρός επιστήμονας, με μεγάλη εμπειρία και δημιουργικότητα, που αφήνει το στίγμα του στο έργο του Υπουργείου μας. Του εύχομαι καλή συνέχεια στη ζωή του και κάθε επιτυχία στις επιλογές του». 

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή παραίτησης:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και εσάς, που με τιμήσατε με την επιλογή σας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. 

Στα χρόνια ανάληψης αυτής της ευθύνης, καθώς και της προηγούμενης του Ειδικού Γραμματέα, προσπαθήσαμε ειλικρινά και κοπιαστικά να ενσωματώσουμε στις πολιτικές του υπουργείου μας τις σύγχρονες αντιλήψεις για την αντεγκληματική πολιτική και τα δικαιώματα. 

Προσπαθήσαμε ακόμα να επιλύσουμε δομικά προβλήματα ετών και ν’ ανακουφίσουμε την αγωνία του προσωπικού μας, των κρατουμένων και των οικογενειών τους.

Πετύχαμε να συμβάλλουμε στην αναθεώρηση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, αλλά και στην παραγωγή του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του οποίου είχα την τιμή να συμμετέχω. Λειτουργήσαμε πλείστα εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά και πολιτιστικά προγράμματα στα καταστήματα κράτησης της χώρας, ενώ δημιουργήσαμε συνεργασίες με πανεπιστημιακές σχολές, με συναρμόδια υπουργεία, με θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες και εθελοντές. Αναπτύξαμε σχολεία και προγράμματα ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς και προσπαθήσαμε ν’ ακούσουμε την φωνή του κάθε κρατουμένου που αισθάνεται ότι αδικείται. 

Η -πριν από λίγες ημέρες- έναρξη λειτουργίας Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και Τμήματος Κράτησης Ανηλίκων, ηλικίας 15-18 ετών, στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών. 

Βεβαίως, το μόνιμο πρόβλημα του υπερπληθυσμού, που δεν μας τιμά, μπορεί να λυθεί μόνον με την αναθεώρηση της ποινικής μας πολιτικής, η οποία πρέπει να μετακινηθεί από το χώρο της τιμωρητικής εμμονής σ’ αυτόν της ορθολογικής αντιμετώπισης του εγκλήματος, όπως ήδη πολλά ευρωπαϊκά κράτη πράττουν. Γνωρίζω επίσης, πόσο πιστεύετε σ’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχετε με την ψήφιση του σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, που έχετε προετοιμάσει. 

Κύριε Υπουργέ, σήμερα, κλείνει ένας κύκλος κοπιώδους προσπάθειας, καθότι αυστηρά προσωπικοί λόγοι επιβάλλουν την παραίτησή μου από τη θέση που υπηρετώ και παρακαλώ για την αποδοχή της. 

Σας διαβεβαιώνω δε, ότι ως πολίτης και δικηγόρος θα συνεχίσω να μάχομαι για μια πολιτική που θα παράγει αξιοπρέπεια και ευημερία για όλη την κοινωνία. 

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας. 

Με τιμή
Μαρίνος Σκανδάμης»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΕΚΛΟΓΕΣ


Αφήστε μια απάντηση