πιερρακάκης-στο-κινητό-μας-ταυτότητα-364546
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.07.2022 | 13:38

Πιερρακάκης: Στο κινητό μας ταυτότητα και δίπλωμα πριν το τέλος του μήνα

Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν, όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για να δούμε στην πράξη το «ψηφιακό πορτοφόλι», στο οποίο θα μπορούμε να αποθηκεύουμε την ταυτότητά μας, αλλά και το δίπλωμα.

«Πριν το τέλος θα γίνει. Απομένουν μόνο κάποιες ρυθμίσεις. Θα έχουμε ένα wallet, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα έχει και την ταυτότητά μας και το δίπλωμα. Είναι μια διευκόλυνση. Είναι κρίμα να έχουμε αποθηκευμένα στα κινητά μας τα στοιχεία των τραπεζικών καρτών και μην έχουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς μας. Θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό. Υλοποιούμε το όραμα του», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις διατάξεις και τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο κατατίθεται σήμερα προς συζήτηση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας με παραδείγματα ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο έρχονται υπηρεσίες που θα απλουστεύσουν ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες στο δημόσιο και θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πολύ πιο εύκολη.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τους εργαζομένους θα υποχρεούται να τους ενημερώνει, ή θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται drones για ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Μια άλλη απλούστευση της γραφειοκρατίας είναι ότι τα 4 πιστοποιητικά κληρονομιάς γίνονται 1.




Όσον αφορά την πλατφόρμα «Μίτος» ο υπουργός εξήγησε ότι μέσω αυτής θα μπορεί το κράτος να μετράει το σύνολο των διαδικασιών μεταξύ κράτους και πολίτη.

Τέλος, ανέφερε ότι θα δοθούν 200 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για να αποκτήσει η Ελλάδα δικούς της μικροδορυφόρους με στόχο, όχι μόνο τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά και την Πολιτική Προστασία και τη διαχείρισης των συνόρων.