πέτσας-οι-καπ-το-2022-μπορεί-να-αυξηθούν-967403
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 02.12.2021 | 20:13

Πέτσας: Οι ΚΑΠ, το 2022, μπορεί να αυξηθούν

«Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας σχεδιασμού και με βάση τις προοπτικές ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος της χώρας θα έχουν στη διάθεσή τους τα χρήματα που χρειάζονται, προκειμένου να μπορούν να υλοποιούν έργα που συμβάλλουν, καθοριστικά, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ομιλία του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, με θέμα: «Η ανάπτυξη των ΟΤΑ: παρόν και μέλλον».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε την καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και παρουσίασε αναλυτικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία –με αιχμή το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών– που έχουν στα χέρια τους οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, έπειτα από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση, προκειμένου να μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Ειδικότερα για «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Πέτσας επισήμανε τη σημασία της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με στόχο αφενός την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του Προγράμματος μέχρι και 1 δισ. ευρώ και αφετέρου τη βελτίωση ρυθμίσεων, προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη ένταξη έργων και να διευκολυνθεί η ουσιαστική παρακολούθησή τους. Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στόχος είναι το «Αντώνης Τρίτσης» –στο οποίο, τους τελευταίους επτά μήνες, έχουν ενταχθεί έργα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ– να αποτελέσει μία πολύτιμη «γέφυρα» ωρίμανσης έργων, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. «Αυτό που απαιτείται όμως είναι ώριμες μελέτες, προκειμένου να τρέξουμε γρήγορα αυτά τα έργα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για την Ελληνική Πολιτεία και τους Έλληνες φορολογούμενους. Συνεπώς, η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε, μέσα στην περίοδο 2022-2023, οι πολίτες να μπορέσουν να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται μέσα από έργα υποδομών, μέσα από έργα σύγχρονα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι «έξυπνες πόλεις», και μέσα από έργα που ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θωρακίζουν τη χώρα από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, επίσης, στην έκδοση συμπληρωματικής απόφασης ΚΑΠ, ύψους 107 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο, καθώς και στην νέα συμπληρωματική ΚΑΠ, ύψους 110 εκατ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των τρεχουσών αναγκών των Δήμων και των Περιφερειών και για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών σχεδίων. Δεσμεύτηκε, δε, ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ. «Προσωπικά εκτιμώ, ότι οι ΚΑΠ, το 2022, μπορεί να αυξηθούν, και τον Ιανουάριο του 2023, όταν θα αρχίσει να εκτελείται ο Προϋπολογισμός αυτής της εκλογικής χρονιάς, οι ΚΑΠ να ανέρχονται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, από 2,82 δισ. ευρώ το 2022. Μια σημαντική, περίπου 15% αύξηση, η οποία θα επιτρέψει να απορροφηθούν –χωρίς αναταράξεις μεταξύ αστικών και περιφερειακών δήμων– οι όποιες αναπροσαρμογές κριτηρίων συναποφασίσουμε στην κατανομή των ΚΑΠ», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν αναληφθεί όλο αυτό το διάστημα: στον νέο νόμο για το ΑΣΕΠ, τον νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο, τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που επαναφέρει την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς με το Πρόγραμμα «Άργος» ύψους 40 εκατ. ευρώ για τους Δήμους, αλλά και στις ρυθμίσεις για μία σειρά από εκκρεμή ζητήματα, όπως τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και οι έκτακτες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την αποκατάσταση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Αναπτύσσοντας τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πέτσας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 310 εκατ. ευρώ –έναντι 279 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι– των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 10 εκατ. ευρώ ειδικά για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, καθώς και στη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της νέας δράσης για τις «νταντάδες της γειτονιάς» που πρόκειται να υλοποιηθεί σε πιλοτικό, αρχικά, επίπεδο στις αρχές του 2022, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη την επικράτεια.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, τέλος, στις προκλήσεις που φέρνει το μεγάλο στοίχημα της «Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού Κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων και την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με νέες, ουσιαστικές αρμοδιότητες.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να μπορούν να εφαρμόζουν πολιτικές “από κάτω προς τα πάνω”, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, και, τελικά, να εδραιώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία. Αυτή ακριβώς η νέα σχέση εμπιστοσύνης βρίσκεται στην «καρδιά» όλων των παρεμβάσεών μας. Γιατί μόνο έτσι θα κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον για την Αυτοδιοίκηση. Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε, όλοι μαζί, την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει και να φέρουμε την ευημερία, την προκοπή και την πρόοδο σε όλους τους Έλληνες, είτε ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε ζουν στην περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα «Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης» συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννης Ψυχάρης, ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου και Αστικής Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Αντώνης Ροβολής, καθώς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) και Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος.