πέτσας-για-μετακίνηση-εκτός-νομού-πιθ-886181
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.07.2021 | 22:31

Πέτσας για μετακίνηση εκτός νομού: Πιθανόν με rapid test

Με τη διεξαγωγή μοριακού ή rapid τεστ πριν από το ταξίδι θα γίνονται οι χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό αν χρειαστεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο Mega.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Ό,τι κίνητρο χρειαστεί για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, θα δοθεί. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είδαμε περιπτώσεις σε νησιά μας -όπου η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχει πάει πολύ καλά και το ποσοστό εμβολιασμού ήταν πολύ υψηλό- να αυξάνονται τα κρούσματα λόγω των μετακινήσεων. Για τον λόγο αυτό και μπήκαν οι περιορισμοί σχετικά με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τη διεξαγωγή μοριακού ή rapid τεστ πριν από το ταξίδι. Εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει και για τις χερσαίες μετακινήσεις, σε διαπεριφερειακό επίπεδο, δεν έχουμε «ταμπού». Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να είμαστε σε συνηθισμένοι στη λέξη «προσαρμογή», για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται.”.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Πέτσας που αποδεικνύεται “ανεμοδούρα”, πριν λίγες ημέρες είχε κάνει αντίστοιχές δηλώσεις για απαγορεύσεις στις μετακινήσεις εκτός νομού, έπειτα “τις μάζεψε” και τώρα επανέρχεται.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δήλωσε τα εξής:

Η συζήτηση που έχει γίνει αφορά σε δύο κατηγορίες: στο υγειονομικό προσωπικό και στο προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, κυρίως στα γηροκομεία μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους εκπαιδευτικούς. Εάν υπάρξει κάτι νεότερο, αυτό θα ανακοινωθεί αργότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι και στον χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν και νομίζω ότι η συζήτηση μέσα στους εργασιακούς χώρους είναι πολύ έντονη για πιο γρήγορο εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας και η ίδια η επιχείρηση από αυτόν τον εξωγενή κίνδυνο που λέγεται κορονοϊός.

Αυτό που έχει σημασία είναι να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια όλων των εταιριών. Γιατί ξέρετε ότι πρώτοι εμείς έχουμε παραδεχθεί ότι ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ιδίως από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός και έβαλε αρκετό κόσμο σε δεύτερες σκέψεις. Αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από όλες τις εταιρίες και όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να κλείσει το ραντεβού του μέσα σε διάστημα το πολύ τριών ημερών. Επομένως, έτσι εκλείπει και αυτός ο παράγοντας αναβλητικότητας. Όπου, πάντως, υπάρχει ζήτημα «αντίστασης» ή άρνησης του εμβολιασμού, αυτό θα πρέπει να καμφθεί με την πειθώ και όχι με τον εξαναγκασμό. Για τον λόγο αυτό και έχει σημασία να εξηγούμε τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και να δίνουμε τα απαραίτητα κίνητρα. Ένα από τα κίνητρα αυτά, είναι ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί, παίρνει πιο γρήγορα πίσω την κανονικότητά του, είτε αυτό αφορά στη μετακίνηση, είτε αφορά στη διασκέδαση.

 Για το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν τόνισε: Εάν εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι, θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό πλήρους εμβολιασμού πάνω από 75%, όπως δείχνει η προβολή των στοιχείων. Οι ειδικοί τι ακριβώς λένε; Ότι εκείνοι που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα κολλήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτό τι σημαίνει; Ότι εάν υπάρξει τέταρτο κύμα, αυτό θα χτυπήσει τους ανεβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία -και η κοινωνία- θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας τέτοιο που θα προστατεύει από ένα καθολικό λοκντάουν και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί όπου θα υπάρχει ενδεχομένως μία έξαρση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό, που είναι σύμμαχός μας μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε και με τη δεύτερη δόση αρκετά εκατομμύρια των συμπολιτών μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση και να προσπαθούμε να πείσουμε με τοπικές καμπάνιες, πόρτα-πόρτα, τους ανθρώπους που είναι επιφυλακτικοί, όχι αρνητές. Μάλιστα, ειδικά ως προς το τελευταίο, καθώς αυτό που προκύπτει από δύο πρόσφατες μετρήσεις ότι, δηλαδή, οι αρνητές κυμαίνονται σε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 11% με 13%, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε το περιθώριο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.