Πέτσας για άνοιγμα δραστηριοτήτων: Πρόωρο να μιλάμε για ημερομηνίες …αλλά έδωσε μία

Αττική: «Μπλακ άουτ» σε 30 περιοχές & ο Πέτσας ασχολείται με το σπίτι του (εικόνα)

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα δ’ηλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα: Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε με έμφαση ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία.

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Στ. Πέτσα:

Για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα. Βλέπουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και μία σχετική σταθεροποίηση. Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Επομένως, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ημερομηνίες. Και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για να ανοίξουν, όμως ακόμα δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακριβείς ημερομηνίες. Η πρόθεση είναι πρόθεση, τα στοιχεία όμως είναι στοιχεία.

Σαφώς, δεν είμαστε σήμερα στην ίδια κατάσταση με αυτήν που ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Ούτε θα είμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο, στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πέρυσι τον Μάιο και τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, αγορές όπως το Ισραήλ είναι αγορές που έχουν τον πληθυσμό τους σχεδόν καθολικά εμβολιασμένο. Άλλες αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο -επίσης πολύ σημαντικές- παρουσιάζουν και εκείνες πολύ μεγάλη πρόοδο. Αλλά και στην Ελλάδα έχουμε ήδη περισσότερους από 1,5 εκατ. εμβολιασμούς και θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων μέσα στον Απρίλιο. Επομένως, το “χτίσιμο” της ανοσίας προχωράει γρήγορα και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Πρόθεσή μας είναι, στις 14 Μαΐου, να ανοίξει ο τουρισμός.

Για τα δημοτικά τέλη και την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους

Από πέρυσι, είχε δοθεί δυνατότητα αναστολής δημοτικών τελών και σε πολλές περιπτώσεις οι Δήμοι το εφάρμοσαν. Επίσης, έχουν δοθεί πολλές διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση όλων των χρεών από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2021, σε έως 100 δόσεις, με μία ρύθμιση η οποία θα είναι στον “αέρα” το επόμενο διάστημα μέσω της ειδικής πλατφόρμας.

Βεβαίως, οι Δήμοι έχουν απώλεια εσόδων από την αναστολή των δημοτικών τελών και έχουν και αυξημένες δαπάνες, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Για αυτό, εμείς πέρυσι δώσαμε 187,1 εκατ. ευρώ έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους και δώσαμε, την Παρασκευή, άλλα 50 εκατ. έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους. Γιατί και οι Δήμοι πρέπει να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα και τους δημότες τους, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια. Εμείς προσπαθούμε -σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ- να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή. Για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση, εμείς θα είμαστε εκεί να στηρίζουμε τόσο τους Δήμους, όσο και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Για την παράταση στη διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου

Στο Νομοσχέδιο που αφορά στον Εσωτερικό Έλεγχο και σύντομα κατατίθεται στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται διάταξη, με την οποία θα δίνεται παράταση σε αυτού του είδους τα μισθώματα για τρία χρόνια. Και ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος ανέλαβε μία μακροχρόνια μίσθωση, κάνοντας μία σοβαρή επένδυση, βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων σεζόν να είναι κλειστός -ιδίως οι επιχειρήσεις της εστίασης. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έχει τα έσοδα, τα οποία προσδοκούσε, για να αποσβέσει αυτή την επένδυση με το περιθώριο κέρδους που θα ήθελε. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτή την παράταση για τρία χρόνια, προκειμένου όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Για τα Self Tests και την πορεία της πανδημίας

Όταν έχουμε μία μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, τα αυτοδιαγνωστικά tests αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο, προκειμένου να ξέρουμε πότε η διασπορά είναι επικίνδυνη και προκειμένου να μπορεί να αυτοπεριορίζεται ο συμπολίτης μας που είναι θετικός και νοσεί. Μαζί με τον πολλαπλασιασμό και των μοριακών tests, είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορο έλεγχο και όταν θα ανοίγουμε τις δραστηριότητες -είτε στην οικονομία, είτε στην εκπαίδευση, είτε στον τουρισμό- να απομονώνουμε τα κρούσματα. Σαφώς, όσο αυξάνουν τα tests, θα ανεβαίνει και ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να πέφτει το ποσοστό θετικότητας. Αυτό θα δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Είναι λάθος να βρίσκουμε παντού ένα πεδίο αντιπαράθεσης και πριν καν δούμε κάτι, να το έχουμε ήδη “βαπτίσει”. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε όλα τα εργαλεία στη φαρέτρα μας. Και πολύ αυξημένο αριθμό μοριακών και rapid tests -που πλέον ξεπερνούν τις 60.000- και τα self tests, τα οποία πλέον θα είναι και αυτά διαθέσιμα. Και αυτό που έχει, επίσης, σημασία είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα -μέχρι το Πάσχα- με πολλαπλασιασμό των εμβολίων, με πολλαπλασιασμό των tests και με τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος το Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό από πέρυσι. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΝΟΙΓΜΑ, ΠΕΤΣΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!