πετρόπουλος-ληξιπρόθεσμες-οφειλές-μ-90968
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.09.2016 | 18:49

Πετρόπουλος: Ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31/12 θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις που επεξεργαζόμαστε

Σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή απάντησε ο ο Υφυπουργός κος Α. Πετρόπουλος σχετικά με το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελ επαγγελματιών μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι ένα θέμα που το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ στη Βουλή, όμως, υπάρχουν εξελίξεις.

Το θέμα της επανένταξης στη ρύθμιση των εκατό δόσεων για κάποιες κατηγορίες που τη χάνουν με την αντίστοιχη αιτιολόγηση φαίνεται ότι λειτουργεί.

Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία και να μην χρειάζεται τόσο μεγάλη έρευνα για τους λόγους, αλλά εφόσον καταβάλει τα οφειλόμενα, με τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις, να μπορεί να επανεντάσσεται αυτόματα, ανεξαρτήτως του λόγου.

Το δεύτερο και σπουδαιότερο θέμα, όμως, αφορά αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν εντάχθηκαν καθόλου στη ρύθμιση και επιθυμούν να ενταχθούν τώρα. Ρωτούν εάν θα υπάρξει μια τέτοια ευκαιρία.

Βεβαίως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 31.12.2016 προς τον ΟΑΕΕ και προς το Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων «παγώνουν», εφόσον βεβαίως πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.

Θέλουμε κάποιες διευκρινίσεις, κύριε Υπουργέ, διότι αυτό ίσως να είναι η λύση και να μην χρειάζεται να απαντήσετε στο θέμα της ένταξης σε μια νέα βιώσιμη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Ποιες εννοεί ο Πρωθυπουργός ως ληξιπρόθεσμες οφειλές; Από πότε θα ισχύσει αυτό; Γιατί δεν εντάσσεται ο ΟΓΑ μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία παρά μόνον ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ;

Και επειδή φτάνουμε στο τέλος του μήνα, θα έλεγα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίσετε εάν αφορά και αυτούς που για διάφορους λόγους θα σταματήσουν να πληρώσουν τη ρύθμιση στο τέλος του μήνα, εάν δηλαδή εντάσσονται και αυτοί σ’ αυτή τη δυνατότητα του «παγώματος».

Γιατί, εάν δεν εντάσσονται, πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη ενημέρωση για να μην χάσουν τη ρύθμιση. Θα είναι, δηλαδή, πάρα πολύ χρήσιμο να μας απαντήσετε λεπτομερώς σ’ αυτά τα θέματα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Σας ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε.

Τον Μάιο κάναμε πάλι αυτή τη συζήτηση και είχα πει ότι κάθε αναφορά στις παλιές ρυθμίσεις προκαλεί πολλές φορές τον πειρασμό σε κάποιους, που ενώ είναι ενήμεροι και καταβάλλουν τις οφειλές τους με θετικές ρυθμίσεις και τα πράγματα είναι πολύ βολικά, να σκέφτονται να σταματήσουν να καταβάλλουν αυτές τις ρυθμίσεις των δόσεων. Είπα τότε ότι θα είναι εγκληματικό εάν το κάνουν, διότι θα χάσουν τις ωφέλειες εκείνων των ρυθμίσεων μέχρι εκατό δόσεις, που έφταναν μέχρι και το 100% της απαλλαγής από προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Την ίδια δήλωση ξανακάνω: Να μην σκεφτούν κάποιοι ασφαλισμένοι να πάψουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, οι οποίες είχαν υπαχθεί σε τέτοιες δόσεις, διότι δεν θα τους ευνοήσει μια τέτοια απόφαση και θα χάσουν όσες ωφέλειες είχαν.

Βεβαίως, μετά απ’ αυτή μου την απάντηση, το σκέλος της ερώτησής σας ως προς αυτούς που είναι ήδη ρυθμισμένοι και τι θα γίνει εάν πάψουν να πληρώνουν έχει απαντηθεί. Δεν είναι καν και δεν θα πρέπει να είναι καν στη σκέψη αυτών των ανθρώπων.

Όσον αφορά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο Πρωθυπουργός είπε κάτι το οποίο πραγματικά αποτελεί για εμάς μια ζωτική λύση για τον χώρο των ασφαλισμένων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, στο οποίο αντιστοιχεί πραγματικά ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της κοινωνικής ασφάλισης απέναντι στο ίδιο το σύστημα που κάθε μήνα πρέπει να καταβάλει τις συντάξεις.

Είναι μια απόφαση, η οποία πραγματικά θα οδηγήσει στην καλύτερη απόδοση και των κεφαλαίων των Ταμείων, διότι θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε την επάνοδο πάρα πολλών ασφαλισμένων μέσα στην ενημερότητα και αυτός είναι ο σκοπός της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού.

Οι λεπτομέρειες, όπως έχουμε πει, είναι λεπτομέρειες τις οποίες επεξεργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας. Αναλυτικά, κύριε Κεγκέρογλου, αυτά τα στοιχεία, αφού ολοκληρώσουμε την επεξεργασία τους, θα τα δώσουμε προς χρήση των ασφαλισμένων μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε, θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση, μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών, με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ  και το ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31-12-2016 –περιλαμβάνει και μελλοντικές ληξιπρόθεσμες- «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Και εξηγεί παρακάτω ότι από 1-1-2017 θα έχουμε νέο σύστημα κ.λπ. Αυτή είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού.

Τι λέει η δήλωση του Πρωθυπουργού; Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2016 «παγώνουν». 

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις παλιές οφειλές οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να πληρώνουν τις τρέχουσες.

Είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που μου είπατε εσείς, με το οποίο θα συμφωνούσαμε, την προτροπή. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό που είπατε, ότι «έχεις τη ρύθμιση, μην τη χάσεις, ακόμη και αν ζορίζεσαι».

Αυτό είπατε: «Ακόμη και αν ζορίζεσαι, μην την χάσεις, γιατί δεν θα ισχύσει αυτό». Αυτό μας είπατε.

Θέλουμε να μας το ξεκαθαρίσετε, κύριε Υπουργέ. Εάν δεν μπορείτε σήμερα, εγώ πραγματικά δεν σας πιέζω. Πρέπει να γίνει, όμως, κάποια στιγμή και δη μέχρι το τέλος του μήνα που είναι να πληρώσουν τη δόση, γιατί ενέχει τεράστιους κινδύνους η παρανόηση ότι λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών -λόγω αδυναμίας, όχι λόγω σκοπιμότητας- δεν θα μπορέσει να κλείσει τη δόση στο τέλος του μήνα, για να την πληρώσει.

Η αδυναμία του αυτή θα τον εντάξει σ’ αυτές που θα «παγώσουν» ή θα είναι σ’ αυτούς που θα χάσουν, όπως το ονομάσατε εσείς;

Εδώ, λοιπόν, είναι κρίσιμο το θέμα και θέλω να μου απαντήσετε με ποια λογική εξαιρέθηκαν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ; Αυτοαπασχολούμενοι είναι οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες είναι. Ουσιαστικά όλοι αυτοί οι μικροί επιχειρηματίες είναι της ίδιας κατηγορίας. Γιατί αυτή η διάκριση, γιατί αυτός ο αποκλεισμός για τους αγρότες;

Κύριε Υπουργέ, θα σας καταθέσω την ομιλία του Πρωθυπουργού αυτολεξεί στα Πρακτικά, όπως ακριβώς τα είπε, για να μην νομίζετε ότι είπα εγώ κάποια πράγματα πρόσθετα απ’ αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός και για να μείνει στα Πρακτικά βεβαίως.

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Και εμείς ευχαριστούμε.

Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Κύριε Κεγκέρογλου, δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Είπα ότι όποιος έχει κάνει ρυθμίσεις μέχρι και τις εκατό δόσεις έχει ωφέλειες που δεν έχει νόημα να συζητάμε.

Γιατί ο κόσμος παραπλανάται από πολλά δημοσιεύματα -και γι’ αυτό είπα αυτό που είπα- και σκέφτεται να σταματήσει να εξυπηρετεί τις ρυθμίσεις του, ενώ έχει πάρει πλήρη έκπτωση για τις παλιές του οφειλές σε τόκους, πρόστιμα, επιβαρύνσεις.

Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, είναι ζήτημα σωφροσύνης κάποιος να μην επιλέξει να πετάξει όλες αυτές τις ωφέλειες.

Δεν είπε ο Πρωθυπουργός, ούτε προέτρεψε κανέναν να πάψει να πληρώνει τις δόσεις. Ισχύει φυσικά στο ακέραιο αυτή η εξαγγελία.

Δεν έχει καμία λογική, όμως, ως προς αυτούς τους ανθρώπους που είναι ήδη στις ρυθμίσεις.

Προφανώς, όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές δημιουργηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 θα ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις, τις οποίες, όπως είπα και πριν και επαναλαμβάνω, επεξεργαζόμαστε στις λεπτομέρειες. 

Είναι πράγματα τα οποία δεν θέσαμε τώρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια ώριμη εξαγγελία. Είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε αρκετό καιρό τώρα.

Και τον Μάιο σας είχα πει ότι κοιτάζουμε -αν δείτε την απάντησή μου του Μαΐου- να βρούμε τρόπους, ώστε να καταβάλλουν τις οφειλές τους οι ασφαλισμένοι. Δεν μπήκα σε λεπτομέρειες, αλλά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα κάνουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Συνεπώς, καμία αντίφαση δεν υπάρχει σε σχέση με αυτά που είπα εγώ και με αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Άλλωστε θα έχετε παρατηρήσει ότι μέχρι σήμερα κάθε δική μας φροντίδα ήταν να μπορούμε να κρατάμε τους ασφαλισμένους μέσα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Για αυτόν τον λόγο με δική μου εγκύκλιο από τον Φεβρουάριο ακόμα του 2016 διευκρίνισα προς το ΚΕΑ ότι δεν θεωρείται νέα εισφορά η επιβολή κάποιου προστίμου για άλλους λόγους και να μην συναθροίζεται με τη οφειλή απέναντι στους ασφαλισμένους.

Επίσης, κάναμε και άλλα πράγματα στο μεταξύ διάστημα, όπως να επανεντάσσονται όσοι έχασαν ρυθμίσεις για λόγους ανυπαιτιότητας δικής τους.

Το κάναμε αυτό και έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη η σχετική μας πρωτοβουλία.

Φυσικά, είπα ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών σε σχέση με το καθαρό εισόδημα θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ελάφρυνση από την ανελαστική κατηγοριοποίηση σε κατηγορίες εισφορών που δεν ανταποκρίνονται ούτε στη σημερινή πραγματικότητα ούτε στις οικονομικές δυνατότητες των ασφαλισμένων και θα φέρει μια πραγματική, σοβαρή δυνατότητα σε αυτόν τον κόσμο να πληρώνει παλιές οφειλές.

Όλη αυτήν την εικόνα θα τη δούμε όταν θα έχουμε τελειώσει την επεξεργασία μας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και για τον ΟΓΑ;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχετε δίκιο, δεν σας απάντησα για τον ΟΓΑ.

Ο ΟΓΑ είναι η περίπτωση της βαθμιαίας προσαρμογής των εισφορών. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις άλλες περιπτώσεις. Θα έχουμε μέσα σε αυτή τη μετάβαση τις αντίστοιχες επεξεργασίες που πρέπει να κάνουμε και για τους αγρότες. Όμως, αυτά θα γίνουν σε βάθος χρόνου για τους αγρότες. Δεν είναι το ίδιο. Ενδεχομένως, να μπορούμε να έχουμε και για αυτούς επεξεργασίες μέχρι να τελειώσει ο χρόνος, αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή με έναν τρόπο δεσμευτικό.