περιφέρειες-απευθείας-αναθέσεις-έως-52-943689
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.09.2021 | 09:29

Περιφέρειες: Απευθείας αναθέσεις έως 5,2 εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα- Έντονες αντιδράσεις

Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οι περιφερειάρχες χωρίς καν προηγούμενη γνωμοδότηση ή έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο, θα μπορούν να κάνουν απευθείας ανάθεση έως 5.225.000 € για αντιπλημμυρικά έργα!

Και μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας να υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης ρύθμισης για Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι η λύνει τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, ωστόσο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης που εστιάζουν στο ότι οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται χωρίς δημοσίευση ή την γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου και χωρίς τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Την έντονη διαφωνία της εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, καθώς, όπως είπε, ο περιφερειάρχης θα αποφασίζει μόνος του χωρίς κανέναν έλεγχο για τη διαχείριση ενός τόσου μεγάλου ποσού.

«Κατανοούμε τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν για τις περιοχές που έχουν πληγεί, ωστόσο θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ή έστω ένας έλεγχος από αρμόδιο όργανο. Διαφορετικά, ανοίγουμε έναν κακό κύκλο που θα τον βρούμε μπροστά μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, δεδομένης της κατεπείγουσας ανάγκης, προβλέπεται ότι οι Περιφέρειες μπορούν να αναθέτουν συναφή έργα και μελέτες είτε με προσφυγή στη διαδικασία της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 εάν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι μεγαλύτερη των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016 είτε με προσφυγή στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 του ίδιου νόμου σε κάθε άλλη περίπτωση.

Παράλληλα:

(α) αρμόδιο όργανο για όλες τις πράξεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι ο περιφερειάρχης, χωρίς να απαιτείται η γνωμοδότηση ή η εισήγηση συλλογικού οργάνου,

(β) η διαδικασία ανάθεσης ολοκληρώνεται εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την έναρξή της με αντίστοιχη σύντμηση στο ήμισυ, όπου είναι αναγκαίο, των προθεσμιών του άρθρου 102  και της παρ. 4 του άρθρου 105 του ν. 4412/2016,

γ) ο προσυμβατικός έλεγχος του σχεδίου της σύμβασης που ασκείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται εντός είκοσι (20) ημερών από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου σε αυτό και

δ) επιβεβαιώνεται – όπως άλλωστε η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει γνωμοδοτήσει επί αντίστοιχων περιπτώσεων – ότι δεν απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ενόψει της συνδρομής γεγονότων που εντάσσονται στην έννοια της ανωτέρας βίας.