Το ΠΑΣΟΚ βάζει «πάγο» στο νέο μισθολόγιο & επιτίθεται στον Μητσοτάκη: «Δεν έχει γίνει αποδεκτό-Ας αφήσει τις διαρροές»

«Πάγο» στο νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, διέρρευσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζει το συγκυβερνών κόμμα. Με μία σκληρή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί. Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ», προσθέτει «καρφώνοντας» τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι και η «πράσινη» υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον προϊστάμενό της υπουργό.

Μετά την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, συνομιλητές του Κ. Μητσοτάκη υποστήριζαν ότι δεν έγινε καμία διαρροή από τον υπουργό.

Η διαρροή για τους νέους μισθούς του Δημοσίου

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σενάριο που διέρρευσε, κατά το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή του Γυμνασίου) μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή των αποφοίτων Λυκείου) στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν «φρένο» στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα).

Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του Δημοσίου και να υπάρξει και γι” αυτούς ειδικό μισθολόγιο.

Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη «διόρθωση» του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%.

Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:

– 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

– 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ.

– 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ.

Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ


Αφήστε μια απάντηση