πάρτι-1-δισ-ευρώ-στο-προσφυγικό-χρήμ-47682
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.04.2017 | 19:41

«Πάρτι» 1 δισ. ευρώ στο προσφυγικό -Χρήματα σε δομές που έχουν εκκενωθεί

Είναι παράξενο αλλά οι περισσότεροι απ’ όσους συμμετέχουν στο «πάρτι» που έχει στηθεί γύρω από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ελάχιστα μοιάζουν να ασχολούνται με τα όσα φέρνουν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η όξυνση των συγκρούσεων σε πολλές χώρες που γεννούν πρόσφυγες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα εντός της Ευρώπης, παρατηρεί σε ρεπορτάζ του (υπογράφεται από τον Άρη Χατζηγεωργίου) ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Ισως, σύμφωνα με την εφημερίδα, να φταίει η «μέθη» που προκαλούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση με κύριο σκοπό να κρατήσουν τους πρόσφυγες όσο γίνεται μακρύτερα από τον… πολιτισμένο κόσμο. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχουν δεσμευθεί σε πρώτη φάση για την Ελλάδα και άλλα 3 δισ. (συν ακόμη 3 αργότερα) για την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες έχουν αναλάβει να συγκρατήσουν τα κύματα που φθάνουν από την Ανατολή.

Η… βιομηχανία του ανθρωπισμού, όπως έχει στηθεί γύρω από δεκάδες οργανώσεις με πολυτελή κεντρικά γραφεία στην καρδιά της Ευρώπης, γνωρίζει, άλλωστε, μέρες δόξας την τελευταία διετία αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα. Πώς γίνεται όμως η διαχείριση αυτών των κονδυλίων; Για την Ευρώπη μοιάζει μέχρι στιγμής αρκετό το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι μένουν μακριά από τα εδάφη της. Η Τουρκία, που ετοιμάζεται να βάλει μέσω δημοψηφίσματος ένα σουλτάνο στο κεφάλι της, δείχνει επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα 4 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί ως διαπραγματευτικό όπλο. Το πολύ πολύ να αφήνει από εδώ και μπρος μερικές εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα να θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα;

Εδώ το «πάρτι» συνεχίζεται όπως στον «Τιτανικό» πριν συγκρουσθεί με το παγόβουνο. Μετά τον τραγικό χειμώνα, τις εικόνες των αντίσκηνων που θάφτηκαν στον πάγο, τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να ζεσταθούν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα πραγματικά αίτια των θανάτων τους, όλοι ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι «business as usual» με προμήθειες και έργα εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμούς και «κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων» λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, προσλήψεις ημετέρων κατά χιλιάδες με αδιαφανείς διαδικασίες και μισθώσεις ακινήτων που ουδέποτε χρησιμοποιούνται.

Το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για το πού, πώς και υπό ποιες συνθήκες φιλοξενούνται σαν άνθρωποι οι πρόσφυγες παραμένει εδώ και ένα χρόνο ζητούμενο. Την άνοιξη του 2016 ξεκίνησε να μισθώνει ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα και να τα γεμίζει σκηνές και αντίσκηνα. Μετά άρχισε να προσθέτει οικίσκους σε διάφορα μεγέθη και προδιαγραφές ξεκινώντας ταυτόχρονα αλλεπάλληλους διαγωνισμούς για να προμηθευτεί καινούργια. Ακολούθως θέλησε να στεγάσει τους πρόσφυγες σε διαμερίσματα αλλά χρειάστηκαν «δύο χρόνια», όπως πρόσφατα είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για να βρεθούν τα κατάλληλα από τις οργανώσεις που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο αμειβόμενες αδρά. Και τώρα που τα διαμερίσματα έχουν βρεθεί και συνεχώς προστίθενται περισσότερα, συνεχίζει να κρατά ανοιχτούς τους καταυλισμούς-αποθήκες ψυχών πληρώνοντας για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση έφερε τη Μεγάλη Τρίτη στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος. Αφορά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στην περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής μιλούσαν μέχρι το περασμένο φθινόπωρο με ενθουσιασμό οι επιτελείς του Γιάννη Μουζάλα λέγοντας πως οσονούπω ξεκινά η λειτουργία της με 1.000 πρόσφυγες που θα έμεναν σε 220 οικίσκους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ενοίκια των 10.000 ευρώ το μήνα είχαν αρχίσει να καταβάλλονται από το καλοκαίρι στην ιδιοκτήτρια του χώρου εταιρία και συνεχίζουν να πληρώνονται έως τώρα. Παράλληλα και σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια έχουν ξοδευθεί 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου, 16.004 ευρώ για οδικές προσβάσεις, 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης και 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης. Είναι σαφές ότι έχουν ξοδευτεί ακόμη περισσότερα, καθώς κάποια έργα μπορεί να μην έχουν τιμολογηθεί ακόμη. Επίσης, τα παραπάνω έργα εκτελέστηκαν όπως και τα περισσότερα στις 50 δομές πανελλαδικά από υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κάτι που σημαίνει ότι αφιερώθηκαν χιλιάδες εργατοώρες που πληρώθηκαν από τον Ελληνα φορολογούμενο. Αποτέλεσμα;

Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, να δηλώνει επισκεπτόμενος την περιοχή ότι η δομή δεν θα λειτουργήσει και «έπειτα από δική του εντολή και ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα», ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο, ο οποίος «απλώς θα φυλάσσεται»…

Στο ίδιο δημοσίευμα ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αναφερθεί εκτενώς, χωρίς να υπάρξει επίσημη αντίδραση, στην ψυχρότητα που επικρατεί εδώ και μήνες ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά στελέχη, τους Γ. Μουζάλα και Δ. Βίτσα, που συνεννοήθηκαν για να μην ανοίγει το Χωρύγι. Στο γεγονός ότι ο κ. Μουζάλας δεν προσκλήθηκε καν σε επίσημη πανηγυρική εκδήλωση (παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας) για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Χαϊδαρίου από όπου ο κ. Βίτσας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Στην επιθυμία της συντρόφου του, Πέτης Πέρκα, να γίνει γραμματέας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις Μουζάλα. Στο γεγονός ότι το υπουργείο Μουζάλα ακόμη δεν κατάφερε να συσταθεί, με συνέπεια δεκάδες συμβασιούχοι να μένουν απλήρωτοι την ώρα που υπηρετούν στα νησιά και πιέζονται να βγάζουν γρηγορότερα αποφάσεις μήπως και επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ουδόλως μοιάζει αποφασισμένος να παρέμβει για να συνεργασθούν οι δύο υπουργοί του. Υπενθυμίζεται ότι και το καλοκαίρι του 2016 χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες μέχρι να αποφασίσει να εκπαραθυρώσει το γενικό γραμματέα Υποδοχής, Οδ. Βουδούρη όπως ζητούσε ο Γ. Μουζάλας. Εννοείται ότι αυτοί οι πέντε μήνες πήγαν χαμένοι για την οργάνωση των δομών φιλοξενίας εν όψει του τότε επικείμενου χειμώνα. Το κουμάντο συνέχισε να κάνει ατύπως ο κ. Μουζάλας επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στη Βόρεια Ελλάδα και αφήνοντας τις δομές των νησιών να ασφυκτιούν, με συνέπεια να ξεσπάσουν αλλεπάλληλα κρούσματα ταραχών μετά το καλοκαίρι.

Οι χώροι φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν σταδιακά να αδειάζουν καθώς μεταφέρονταν άνθρωποι στα διαμερίσματα αλλά παραμένουν ανοιχτοί προς μεγάλη χαρά των ιδιοκτητών τους που συνεχίζουν να εισπράττουν μισθώματα:

● 15.000 το μήνα για τη Σόφτεξ (Κορδελιό Θεσσαλονίκης), όπου μένουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού της κυβέρνησης, 400 άτομα, ενώ χωρούν 1.900.

● 6.500 για τη Σινατέξ (Καβαλάρι Θεσσαλονίκης), όπου παραμένουν 128 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 500.

● 13.000 ευρώ μηνιαίως για το ακίνητο ΔΙΟΝ (Ευκαρπία Θεσσαλονίκης), όπου φιλοξενούνται πλέον 116 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι για 400.

● 10.000 ευρώ για την ΑΛΕΞΥΛ (Δερβένι Θεσσαλονίκης), που χωρά 850 άτομα αλλά έχουν απομείνει 128!

● 23.000 για τo Κτήμα Κορδογιάννη στα Βασιλικά, που χωράει 1.500 άτομα αλλά έχουν απομείνει 46, ενώ το αρχικό μισθωτήριο έληξε τον Νοέμβριο του 2016. Στην ίδια δομή ισχύει ανοιχτή σύμβαση για «την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 3.000 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 2.554.200,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου»!

● Στο Κτήμα Ηρακλής στην Πιερία έχουν μείνει 38 άτομα αλλά η ανοιχτή σύμβαση σίτισης μιλά «για την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 420 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 357.588,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου».

Δίνουν χρήματα σε δομές που έχουν… εκκενωθεί

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια σειρά 13 δομών στη Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα και Ηπειρο οι οποίες έχουν εκκενωθεί εντελώς -ορισμένες από τα περασμένα Χριστούγεννα- αλλά συνεχίζουν να δίνονται χρήματα για έργα και προμήθειες. Ενδεικτικά:

● Στον Κατσικά Ιωαννίνων δόθηκαν 64.000 ευρώ για επαύξηση ηλεκτρικής ισχύος από χαµηλή τάση σε µέση τάση 800 KVA στη ∆οµή Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών. Τον περασμένο Φεβρουάριο και ενώ η δομή ήδη εμφανιζόταν κενή, ίσχυε σύμβαση για σίτιση 400 ατόμων αξίας 68.092 ευρώ.

● Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που ήταν επίσης κενό, εμφανιζόταν σύμβαση σίτισης με εταιρία κέτερινγκ αξίας 76.603 ευρώ.

● Κενό είναι και το Κτίριο Καραμανλή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης αλλά εγγράφεται σειρά πιστώσεων για «ανακατασκευή τμήματος του ηλεκτρολογικού δικτύου» (6.600 ευρώ), «ανακατασκευή φθαρμένων υαλοστασίων» (8.000 ευρώ), «κατασκευή κλωβών για την προστασία 12 αερολεβήτων» (10.500 ευρώ), «διαμόρφωση χώρου πλυντηρίων» (10.000 ευρώ), «αντικατάσταση τμημάτων από αμίαντο στην οροφή του κτιρίου (!)» (6.000 ευρώ) και «αποκατάσταση φθορών του υδραυλικού-αποχετευτικού δικτύου» (20.000 ευρώ).

● Κενό είναι και το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου στο Περιγιάλι Καβάλας αλλά θα πληρωθούν 49.000 ευρώ για την «κατασκευή υποσταθµού µέσης τάσης τύπου κιόσκι ισχύος 500 KVA στη δοµή φιλοξενίας προσφύγων – µεταναστών».

● Χωρίς κόσμο και ο βιομηχανικός χώρος Frakapor στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου ισχύει επίσης ανοιχτή σύμβαση κέτερινγκ για την τροφοδοσία μέγιστης δύναμης 1.000 ατόμων ημερησίως, προϋπολογισθείσης αξίας 851.400,00 €, εκτός ΦΠΑ, σε βάθος εξαμήνου.

Οι καταγγελίες Βουδούρη για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση

Ολες αυτές οι περίεργες υποθέσεις στη διαχείριση του προσφυγικού συμβαίνουν πολύ καιρό μετά την εποχή που ο Οδ. Βουδούρης (φωτό) κατήγγειλε τον προϊστάμενό του υπουργό για αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση λέγοντας πως λειτουργεί με ένα σύστημα δικών του ανθρώπων χωρίς θεσμοθετημένες αρμοδιότητες. Είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι το περιβάλλον Μουζάλα προωθούσε τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε μία συγκεκριμένη δομή με κόστος πολλαπλάσιο από εκείνο που ζητούσε κάποια ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο κ. Βουδούρης αντικαταστάθηκε από τον Αν. Σαλτερή, ενώ τοποθετήθηκε και διευθύντρια Υποδοχής η Ανθούλα Καραγγελή, στην οποία αργότερα ο Γ. Μουζάλας πρόσφερε και αύξηση 50% στις αποδοχές της για να φθάσουν τις 4.000 ευρώ μηνιαίως. Η κ. Καραγγελή είναι υπεύθυνη τόσο για το «σχέδιο φιλοξενίας» των προσφύγων όσο και για την πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος» – Ρεπορτάζ: Άρης Χατζηγεωργίου